Какви мъже харесват българските жени? – Провокативно, епизод 55

Гледайте “Провокативно” всяка неделя от 10:30 по Bulgaria ON AIR

14.05.2017 | 12:31
Димитър Баненкин

На 14 май в “Провокативно” по Bulgaria ON AIR: какви мъже харесват българките? Какви са стандартите на българските жени? Какво ги привлича и какво отблъсква? Водещата Милена Фучеджиева разговаря с актьора и Димитър Баненкин. Според него все по-малко жени очакват от мъжа да бъде кавалер... и са спрели да го търсят. 
"Аз съм установил нещо много особено. Никога не съм позволявал с една жена да си делим сметката. Защото аз се чувствам мъж. И когато отида някъде и поканя някоя жена на ресторант, кафе, бар или клуб, аз поемам сметките. Аз съм кавалер и така съм възпитан, така бих искал да остане. Много ми е неприятно, когато една жена каже "Аз мога да си платя сама". Тя не ти дава възможността да й покажеш, че тя е дама. В момента, в който отвориш врата на една жена да й направиш път, в момента, в който й подадеш палтото, тя те гледа невярващо." Вижте цялото интервю във видеото:

В рубриката “Женските досиета Х” Джони Пенков започва разказа си от първо лице за една непозната, но нестандартна и свободолюбива жена, живяла някога в София – Сибила Маринова, Сиси Графинята или както сама наричала себе си заради острия си език Сиси Гърмящата змия. Тя не е нито певица, нито актриса, но е личност, която винаги е предизвиквала интереса и вниманието на околните. Не можете да я видите, защото запазени нейни снимки няма – само един авторпортрет, шарж с послание за Джони. За сметка на това ще можете да я чуете благодарение на записите, които той е направил с Графинята, в обем от над 20 часа. 
Когато си спомня за нея, Джони казва, че Сиси няма начин да не я познаеш. "Защото в общата сивота, която беше тогава, тя се открояваше като някакво цвете, което говори." Гледайте разговора във видеото долу.

По темата за мъжете, жените и връзките гост на предаването е сексологът доц. д-р Румен Бостанджиев. Спрямо личните си наблюдения от дългогодишната си практика доц. Бостанджиев изтъкна т.нар. фолк модел на отношения между двама души."Това е типичната ситуация, в която една сексуална връзка се приема като стратегически ход за излитане в по-висока орбита от страна на жената. В този смисъл много млади и красиви девойки мечтаят за мига, в който ще срещнат принца или бизнесмена Х от друга социална прослойка. Затова тяхното очакване е в посока какво мога да направя, за да спечеля този мъж, да му направя впечатление, за да бъда избрана сред други претендентки. Неслучайно напоследък доста голяма популярност добиват "тренинги" като личностно израстване чрез френска любов. 
В никакъв случай не бива да възприемаме, че всички жени са меркантилни, но безспорно има такъв момент, защото в нашата култура възможностите за реализация стават все по-ограничени."

Традиционната анкета на предаването пита хората какви мъже харесват българските жени, има ли предпочитани типажи и джентълмени ли са българите.

Още първият епизод от новата рубрика на “Провокативно” “Поколението” разказа историята на  учениците от софийската гимназия по облекло и тяхната благотворителна кауза “Мечтаната дреха”. Инициативата помага на дванайсетокласници в неравностойно положение да се подготвят за един от най-важните си дни – бала. Мечтаните дрехи вече са ушити и са готови да отидат при абитуриентите. 

Тази седмица поредицата среща зрителите с трима от младежите, получили подкрепа – Мариана, Петър и Васил. Те живеят в Дома за деца лишени от родителска грижа в гр. Дупница и в Центъра за настаняване от семеен тип. Какво означава балът за тях? И как са приели помощта на своите връстници? Директорът на дома Красимира Александрова споделя:

“Тази благотворителна кампнания за мен беше един щастлив момент. Първо, че деца помагат на деца. За мен беше много важно. Абитуриенти да помогнат на други абитуриенти. Споделихме с децата и те не очакваха такъв жест от техните връстници. Споделиха, че са много щастливи. На всяко дете от абитуриентите беше дадена възможност да разкаже какви са неговите предпочитания, какви са неговите мечти за тоалета за абитуриентския бал. Вижте, децата от институциите носят достатъчно дрехи втора употреба. И всъщност знам, че благодарение на тази благотворителна кампания нашите деца ще бъдат облечени с индивидуални проекти. Ще бъдат с мечтаните дрехи, които са искали, предназначени точно за тях.”

Какво се случва с децата, след като напуснат дома? Какво са перспективите пред тях и какво мечтаят да им се случи? Очаквайте продължение в следващия епизод на “Провокативно”.