Насилието срещу жени – Провокативно, епизод 50

Гледайте “Провокативно” всяка неделя от 10:30 по Bulgaria ON AIR

09.04.2017 | 12:31
Д-р Росанка Венелинова

На 9 април в “Провокативно” по Bulgaria ON AIR: Насилието срещу жени. Нараства ли проблемът? Как жените жертви да се защитят и да избягат от кошмара? Защо не бива да мълчат и да търпят болката? Водещата Милена Фучеджиева разговаря с д-р Росанка Венелинова, директор на фондация “Център Надя” за оказване на помощ на жени, преживели физическо, сексуално и психологическо насилие. Д-р Венелинова нарича насилието една от формите на общуване, макар и непреобладаващата. Според нея там, където не се комуникира, се появява насилието. "Насилието не е в повече, но има променено отношение към него. Жертвите посвоему преодоляват проблема. Много е важно да търсят помощ и да говорят. Първата стъпка към справянето е говорене по темата. Да признаеш пред себе си и да намериш някого, на когото имаш доверие – първо, за да споделиш. Ако имаш сериозни последици, е важно да се потърсиш специализирана помощ. Едно такова явление, една такава драматична ситуация обикновено оставя отпечатък. Остава дори и в непосредствените обекти на агресия и насилие. Но винаги има опосредствани странични лица, най-често в семейството това  са децата, без да са директно жертва. Посвоему те също имат своите последици и отпечатъци." Цялото интервю във видеото: 

 "Те са били много страстни, много влюбчиви жени, истински жени, далеч от просташките нрави на т.нар. хайлайф. Те са били готови на една велика любов и са я заслужавали – заради красотата и чувствителността си. В рубриката "Женските досиета Х" слагаме финал на историята за особените отношения между Лора и Виола Каравелови и тяхната майка Екатерина. Какъв е трагичният край на двете сестри? Чуйте финала на разказа на литературния историк Катя Зографова във видеото долу.

За проблема с насилието върху жени говорим с актрисата Боряна Братоева, станала жертва на зловещо насилие, но на екрана в ролята на Мая от сериала “Седем часа разлика”. 
"Имам един спомен от сцена, която се развиваше малко по-късно", споделя тя. "Беше свързана с хипноза и трябваше наново да преживея този ужас. Сещам се, че след сцената се погледнах в огледалото и имах кръвоизлив в окото – от напъване, от ужас и от страх, че трябва отново да го преживея.
Четох за едно научно изследване – синдрома на сварената жаба. Ако сложиш една жаба в кофа с вода и постепенно вдигаш температурата, жабата започва да се приспособява. Започва да губи енергия и накрая, когато се достигне температура на кипене, тя не може да изскочи от кофата и умира. Ако пък сложиш жабата в кофа с вода и веднага вдигнеш температурата, на секундата скача, защото все още има енергия."

Традиционната анкета на предаването пита хората насилието срещу жени проблем ли е в България, познават ли бити жени и защо жените крият насилието върху себе си.