Защо изневеряваме? – Провокативно, епизод 48

Гледайте “Провокативно” всяка неделя от 10:30 по Bulgaria ON AIR

26.03.2017 | 13:59
Ирина Флорин

На 26 март в “Провокативно” по Bulgaria ON AIR: Защо в изневеряваме? Какви са причините, които ни карат да погледнем встрани – сексуални или емоционални? Можем ли да бъдем моногамни? Всичко ли ни е позволено днес? За връзките, любовта и изобщо за сложните отношения между двама (и повече) души водещата Милена Фучеджиева разговаря с певицата Ирина Флорин. 
"Думата изневяра е като прокажена", казва Ирина. Даже и прекалено старомодна. Може би хората търсят някаква промяна. Мисля, че това е като с храната. Като ядеш три месеца само сьомга или пъстърва и тя ти писва. Колкото и вкусно да е направена, колкото и по различен начин да я приготвиш, тя става досадна и непоносима за гледане храна. Ако говорим за това, че мъжът и жената търсят промяна в отношенията, то е, защото светът е прекалено динамичен и целият живот е като на кино. 
Една нова емоция предполага ново настроение и една нова забава. Дори не само за самия човек, а и за хората около него. 
Не смятам, че е лошо." Целият разговор във видеото: 

В рубриката “Женските досиета Х” проф. Цветана Кьосева, автор на книгата ”Първите дами на Царска България”, продължава разказа за една от най-емблематичните и силни женски фигури в историята ни Екатерина Каравелова. Разговорът във видеото долу. 

По темата за изневярата гост на предаването е психологът Лена Лалчева. Според нея колкото повече един човек е с ниско самочувствие, ниска степен на личностно развитие, колкото повече има комплексирана, ниска самооценка, толкова по-малка е вероятността да изневери. "Обикновено хората с ниско самочувствие, с по-слабо мнение за себе си, с неувереност в способностите и в качествата си, които не виждат нещо у себе си, с което да блестят – тези хора по-трудно изневеряват. Те намират един партньор, на когото са благодарни, че им е обърнал внимание. Един такъв човек може и цял живот да не стигне до изневяра. Разбира се това не е задължителното условие. Има хора, които изневеряват и с ниско, и с високо самочувствие. И обратното – когато човек се чувства реализиран във всяка една област от живота си, когато израства, когато се харесва, когато самочувствието му е високо, тогава вратите му са повече отворени. Той има повече шансове за изневяра и съответно тогава е много по-лесно да се подхлъзне и да стигне до изневяра." 
 

Традиционната анкета на предаването пита хората изневерявали ли са някога на партньорите си и дали на тях са им изневерявали.