Българските протести – Провокативно, епизод 47

Гледайте “Провокативно” всяка неделя от 10:30 по Bulgaria ON AIR

19.03.2017 | 12:31
Българските протести – Провокативно, епизод 47

На 19 март в “Провокативно” по Bulgaria ON AIR: Кои са значимите български протести през годините и какво постигнаха? Защо обществото ни живее с гузната съвест, че не протестира достатъчно? Водещата Милена Фучеджиева разговаря с един от водещите екперти в областта на онлайн медиите Жюстин Томс, активен участник в протестите през лятото на 2013 г. След протестите срещу властта в Румъния в социалните мрежи се появиха коментари относно неспособността ни като общество да организираме големи и ефективни протести. 
"Въобще не мисля, че е вярно", казва Жюстин. "Моите силни адмирации към румънците, успяха да излязат толкова много хора навън и то не само в един град. Много ми беше болно да чета такива коментари, защото явно паметта ни е много къса. Тук в първите дни протестите от 2013 г. бяха много големи. Имаше големи протести в Пловдив и Варна. В този смисъл няма място за сравнение за двете държави. Румъния е минимум три пъти по-голяма като население. 
Юнският протест тук успя да мобилизира мен и много други хора на площадите, бяхме доста дълго там, дълго вървяхме по жълтите павета. За мен лично голямото успокоение, облекчение и надежда едновременно с това дойдоха от факта, че в първите два три дни, когато наистина нямаше нищо режисирано, всичко беше абсолютно естествено, нямаше водачи, нямаше адженда. Тази енергия страшно ме мотивира и окрили. В същото време виждах хората и си казвах "божичко, не съм само аз в тази държава, дето не може да приеме някои факти. Всички хора ги чувствах като приятели." Цялото интервю вижте тук:

Защо Екатерина Каравелова заема първо място сред 50-те най-влиятелни жени в българската история? Проф. Цветана Кьосева: 
"Идеята е да се намери такова значение на термина влияние, което да бъде най-адекватно на ролята, която съответната жена е изиграла в историята. На първо място дали тя със своите действия или бездействия в някои случаи е успяла да промени съдбата на българите, дали е имала последователи, колко дълготрайно е било това влияние. Когато се подредиха нещата между тези 50 жени, се оказа, че Екатерина Каравелова наистина заслужава да бъде първа не само защото е първата жена след Освобождението на България, която надскача кухнята, децата и църквата – пространството, в което типично се е развивала българската жена, но и се себеутвърждава, самата тя се чувства личност. Другият важен момент – реално тя управлява вместо съпруга си. Тя е държавничка в сянка." Вижте във видеото долу: 

Гост на предаването е и писателят Владимир Зарев, създал романа “Орлов мост”. Зарев сподели, че е участвал в някои от протестите през  2013 г., но не мисли, че са били напълно успешни. 
"Тези протести оживиха улиците, събудиха улиците, площадите. Те промениха нещо в политическия климат. Но защо не успяха?
Първо, според мен защото протестиращите не успяха да излъчат елит. Тези млади, интелигентни умни мъже и жени, които ние да припознаем като новите политически лица, новите политически лидери и които да сметат старата, прогнила политическа система. 
Втората причина, поради която протестите не успяха, е, че протестиращите не успяха да излъчат една общонационална кауза, която да сплоти цялата нация и възможно несъгласие около себе си. 
И третата основна причина – това е, че политическата класа и олигархията платиха и отново върнаха омразата между хората, разделиха протестиращите на "наши" и "ваши". В атмосфера на омраза политическата класа се чувства най-сигурно и най-удобно."

Традиционната анкета на предаването пита хората участвали ли са някога в протести и мързи ли ги българите да протестират.