Терорът на перфектността и младостта – Провокативно, епизод 45

Гледайте “Провокативно” всяка неделя от 10:30 по Bulgaria ON AIR

05.03.2017 | 12:31
Лилия Маравиля

На 5 март в “Провокативно” по Bulgaria ON AIR: Подвластни ли сме на терора на перфектността и младостта? Ценим ли естествената красота? Възрастта пречи ли ни, за да изглеждаме красиви? Какво ни коства стремежът да изглеждаме по-млади? Какво сме готови да жертваме заради бляна за безупречна визия? Водещата Милена Фучеджиева разговаря с актрисата Лилия Маравиля която сподели, че не носи комплекси от възрастта си, а напротив – използва пълноценно всеки момент от живота си. 
"Аз наистина се чувствам много млада и не се занимавам с това на колко ставам и какво предстои", казва Маравиля. "На сцена ние сме доста облагоделствани, защото публиката е доста далеч и не вижда всички дефекти. Камерата няма как да излъже. От друга страна, вече играя жени, които са на моите години и не се притеснявам от това. Много ми се иска, когато хората ме гледат, да си кажат, че съм естествена, на нормалните си години, не съм опъната да изглеждам на 20. Защото не съм. Все пак може да играя жена на 3 деца. Повече от нормално е да нося белезите на житейския опит." Вижте цялото интервю във видеото: 

Кои са първите българки, променили историята, и защо не знаем почти нищо за тях? Гост в рубриката “Женските досиета Х” е писателят Кирил Божилов, който ще разкаже за съдбата на първата българска акушерка Христина Хранова. Освен че е изродила хиляди деца, Хранова е воювала за свободата на България в Шипка, Шейново и Стара Загора. С пушка в ръка. 

Гост на предаването е и певицата, с която говорим за красотата във всички възрасти. Страхува ли се тя от остаряването?
"Няма човек, който да не го е страх от остаряването, и нелепо да се твърди, че не ме е страх да изглеждам зле. 
Напоследък доста често в личния си профил качвам снимки на възрастни хора, които съумяват да изглеждат добре и да запазят детското у себе си и да правят весели неща. В България хората остаряват много лошо. Те смятат, че възрастта им пречи да отидат да играят със снежни топки навън, да карат ролери, да обикалят света – има хора, които имат пари и не го правят. 
Смятам, че да остарееш е привилегия. Днес сина ми Георги легна до мен в леглото да си провери някаква програма, и го гледах и си казах ами аз никога не остарявам, като ги има тях. Част от мен е вътре в тези хора. У тея трима човека – тяхната младост е една реинкарнация на мен самата. Аз се прераждам чрез тях. Аз съм отново млада чрез тях. Стига само да съумея да споделям всичко онова, което ти изживяват."

Традиционната анкета на предаването пита хората считат ли се за стари жена и мъж на 50 години и трябва ли да се стараем да изглеждаме по-млади.