Богатите и благотворителността – Провокативно, епизод 43

Гледайте “Провокативно” всяка неделя от 10:30 по Bulgaria ON AIR

19.02.2017 | 12:31
Сашо Дончев

На 19 февруари в “Провокативно” по Bulgaria ON AIR: богатите и благотворителността. Богатите хора в България помагат ли на бедните? Кога дарителството се превръща в мисия и кога се използва за ПР? Милена Фучеджиева разговаря с един от най-големите дарители у нас – бизнесменът Сашо Дончев. Той подпомага българския театър чрез фондация "Аскеер", основател е на частното училище Българско школо, създател е на баскет проект, през който са преминали над 3000 деца, а инвестициите в него надхвърлят 10 млн. лв. В момента работи по аналогична волейболна програма заедно с Радостин Стойчев и Матей Казийски. 
"Всички тези проекти ги мечтая и правя, каквото мога, за тяхната реализицаия с единствената мисъл, че може би това дава шанс на обществото", казва Дончев. "Oбединени около този център училището, децата да намерят себе си, да преоткрият себе си, да открият колко е хубаво да живеем, като си сътрудничим, като подпомагаме усилията един на друг. Свободното общество се различава от несвободното и по това, че хората в свободното общество са готови да си сътрудничат доброволно. Те живеят с обещания към другите и с очаквания от другите. Тоест там нещата са доброволни. Докато в несвободните общества политиците се опитват да компенсират липсата на това с принуда, принудата на нормативния акт. Не можеш със закон да направиш хората добри. Не можеш с нормативния акт да направиш обществото за пример на останалите. Това трябва да е потребност." Цялото интервю гледайте във видеото: 

В рубриката “Женските досиета Х” журналистът Иван Бутовски разказва чудовищната история на надзирателката от лагерите в Белене, Ловеч и Скравена Юлиана Ръжгева.
Иван Бутовски: "Ръжгева е един изпълнител, старателен изпълнител на висшестоящи заповеди.
Има свидетелски показания, в които се казва, че тя е убивала и пребивала жени. Но аз съм говорил и с мъже лагеристи, които са ми разказвали, че тя участва в побоите над тях."
В документалния филм на Анна Петкова "Присъдата – обвинението" (1999 г.), Ръжгева отговаря на твърдението, че са й приписани три смъртни случая, така: 
"Нали Ви казвам – аз едва съм ги удряла така, отначало. После всеки удря. Но не съм убивала – не! Аз едно пиле не мога да заколя. Не. Никога не съм убивала и никога няма да убивам. Това е нещо страшно. Нали?..."

Гост на предаването по темата за благотворителността е и изпълнителният директор на фондация “Помощ за благотворителността в България” Елица Баракова. Тя споделя, че има примери за големи дарения и те се случват, когато човекът осъзнае, че получаването на блага за себе си или за корпорацията си не е достатъчно. 
"По-състоятелните хора, по-богатите, не по-различно от нас извървяват дарителския си път по уникален начин. Най-често има някаква лична причина, лична история, която те кара и вдъхновява. Към нас се обърна един директор на голяма корпорация в момента, в който се роди дъщеря му. Каза, че тя е много щастливо момиченце и ще направи всичко за нея. Тя ще има чудесен живот и няма да има никакви финансови пречки за това. В този момент той се замисля за други момиченца и момченца, които може би няма да имат същите условия като него и до ден днешен той подкрепя фондация "Дечица", която си поставя за цел по всяко време до всяко дете да има възрастен, който да се грижи за него, да учат уроци, да отиват на пикник и на кино и др."

Традиционната анкета на предаването пита хората участвали са са в благотворителни кампании, богатите в България даряват ли достатъчно и замества ли дарителството държавата при бедствие.