София срещу диалекта – Провокативно, епизод 40

Гледайте “Провокативно” всяка неделя от 10:30 по Bulgaria ON AIR

29.01.2017 | 12:31
Доц. Ана Кочева

На 29 януари в “Провокативно” по Bulgaria ON AIR: София срещу диалекта. Превзема ли диалектът книжовната реч? Важно ли е доброто познаване на езика не само за общуването, но и за реализирането ни като успешни личности? И все пак – не са ли именно диалектите причината за богатството на езика ни? Милена Фучеджиева разговаря с доц. Ана Кочева от Института за български език към БАН. Доц. Кочева е един от създателите на картата на диалектната делитба на българския език. Експертът казва, че нашето съзнание е станало много по-критично за всяко отклонение от нормата. "Защото тук всъщност само на пръв поглед сме залети от източнобългарски говори. Напротив – западнобългарското наречие тържествува до такава степен, че всичко друго различно ни дразни. 
Бих проявила тази взискателност много повече на институциално равнище, защото това, което слушаме от парламентарната трибуна, невинаги е коректно. Невинаги езиковото поведение на нашите народни представители е достатъчно прилично и изискано, по нормите на книжовния език." Гледайте целия разговор във видеото: 

В рубриката "Женските досиета Х" продължаваме разговора от предишния епизод с журналистката Магдалена Гигова за българската звезда на немската сцена Ива Ваня – една дама с много таланти – актриса, певица, шампионка на Германия по моторейсинг, шампионка по спортен бридж, създател  на една опера, както и сценарист на криминални сериали. Ива Ваня се омъжва за автора на песента "Лили Марлен" Норберт Шулце и за първи път именно тя я изпява на български. 

"През 1991 г. си отива тази колоритна личност", разказва Гигова. "Мъжът й я надживява с няколко години. Но хубавото е, че те до края на живота си оставят свързани и влюбени и са някакъв пример за околните. А пък самата Ива Ваня е пример за българите, че където и да отидеш, ти оставаш българин и трябва да се гордееш с това." 

Гост на предаването е и актьорът Стоян Алексиев, който споделя какво трябва да бъде словото на сцената, на екрана, а и в ежедневието ни. "Ако ние гледаме на езика си като работа и като живеене... ние не го живеем. Все едно искам да се освободя от думите – да се махат. Имам чувството, че е липса на самочувствие, липса на това да знаеш мястото си или да не го оценяваш, липса на желание за себепознание – абсолютно забравяш за себе си. Ти само знаеш, че съществуваш, че минаваш от една точка до друга, мотаеш се... Едно живеене без словото и то без българския език – няма как!"  (Вижте разговора във втората част от видеото долу)

Традиционната анкета на предаването пита хората дали по-лесно биха ги взели на работа, ако не говорят на диалект, и кое е по-важно за успеха в живота им – доброто познаване на българския език или математиката?