Супершпионите от соц-а – Провокативно, епизод 39

Гледайте “Провокативно” всяка неделя от 10:30 по Bulgaria ON AIR

22.01.2017 | 15:01
Супершпионите от соц-а – Провокативно, епизод 39

На 22 януари в “Провокативно” по Bulgaria ON AIR: супершпионите от соц-а. Защо дипломатът Иван-Асен Георгиев е осъден и разстрелян, след като е обвинен в шпионаж в полза на САЩ? Имало ли политически мотиви за издаването на тежката на присъда срещу него? Милена Фучеджиева разговаря с Продан Проданов, автор на книгата “Делото “Двуличник”: супершпионинът Иван-Асен Георгиев”. 
"Въпросите, които Централното разузнавателно управление задава на Иван-Асен, са въпроси, на които много по-компетентно ще им отговори международен журналист. Излиза, че са държавна тайна и с толкова тежки последствия. Размерът на присъдата зависи от степента на обществена опасност, която деянието на извършителя налага. Каква е степента на обществена опасност, когато Иван-Асен е казал нещо, което след година го има във вестниците, дори седмица по-рано? Цялата работа е била да кажем на партньорската служба КГБ – ето – това, което вие разкрихте, ние свършихме работата." В предаването ще видите автентични кадри от учебния филм на Комисията по държавна сигурност за оперативното дело срещу Иван-Асен Георгиев "Двуличник". Разговорът с Продан Проданов във видеото:

В рубриката “Женските досиета Х” журналистката Магдалена Гигова разказва историята за успеха на една българка, станала звезда на немската сцена. Как едва 17-годишна Иванка Янакиева напуска България и заминава за Германия, където ще се превърне в Ива Ваня – мис Берлин, театрална актриса, кино икона, певица и съпруга на автора на песента “Лили Марлен”?

Какво е било разузнаването преди и как се е променило днес? Разговор с полк. Румян Русев. Според него службите за сигурност са представителна извадка на обществото и не бива да си ги представяме като някаква особена категория от него. "Хората, които намират своето място в службите – аз мисля, че те заслужават истинско уважение. И ние не можем да ги делим до 10 ноември, до 9 септември, до 1878 г. и т. н. Ние можем да ги разделяме само по един единствен показател, който отговаря на същностните характеристики на службите въобще – дали са за родината си, дали са за обществото си, дали искат да осигурят перспектива пред бъдещето ни."

Традиционната анкета на предаването пита хората мислят ли, че вече всички са следени, шпионирали са някого някога и знаят ли какво е държавна тайна.