Българските бащи – Провокативно, епизод 38

Гледайте “Провокативно” всяка неделя от 10:30 по Bulgaria ON AIR

15.01.2017 | 12:31
Велислава Каймаканова-Ножарова

На 15 януари в “Провокативно” по Bulgaria ON AIR: добър баща ли е българинът? Каква е функцията и отговорността на бащата във възпитанието на децата? Статистически една трета от децата в България са на разведени родители. Пренебрегва ли съдът правата на бащата в подобна ситуация? Гост на предаването е и фотографът Велислава Каймаканова-Ножарова. Освен че ще сподели как са разпределени възпитателните роли в семейството й, Ножарова ще разкаже за успеха на благотворителната кампания “Да оставим следи” на сдружение “Кауза”. "Нямам почти никакви спомени с моя татко, споделя тя. "Той е бил до мен, но реално не е бил до мен. Боли ме, нямам лоши чувства към него. Но е факт, че сега, когато имам детето, осъзнавам колко много е можел да бъде до мен баща ми. И аз колко съм се променила, когато вече съм имала съпруг, семейство. От там е другият ми живот. Онзи предишният го няма точно защото той не е бил при мен.
За моя съпруг не съм си давала сметка, докато детето не започне да расте и аз да виждам истински баща. Толкова съм щастлива, но нищо не съм направила по въпроса – това дойде от него, но и от детето. През половината време живеем на къмпинг. В караванката си имаме едно междинно помещение. И тъй като в караванката беше много тясно и баща й каза, че ще излезе да спи там. Тя беше възмутена и каза "За какво са тогава семействата, като не спят заедно?" Цялото интервю във видеото: 

В рубриката “Женските досиета Х” журналистът Иван Бутовски продължава разказа за трагичната съдба на актрисата Надя Дункин, която прекарва две години в лагера в Ловеч. След 1989 г. тя става главен свидетел по “делото за лагерите”. Дункин е убита през 1994 г. в собствения й апартамент в София. "Винаги такива разговори завършват минорно", казва Бутовски. "Ние съжаляваме за убитите, за измъчените. Но според мен моралната победа е на тази жена. Надя Дункин е всъщност убитата съвест на България по отношение на зверствата на този режим."

По темата за българските бащи Милена Фучеджиева разговаря с художника Панчо Малезанов, съосновател на фондация “Бащи за отговорно родителство” и на организацията "Детство и с тати". "Въпросът не е сексистски. Въпросът е неотглеждащият детето родител да има повече права, да има повече време с детето. И най-вече правото на детето. Защото аз специално за себе си казвам, че детето ми е по-важно от мен. Има едни породи татковци, които не си поглеждат децата. Не съм успял да намеря рецепта как този баща да се накара да комуникира с детето. То има нужда от двамата си родители."

Традиционната анкета на предаването пита хората трябва ли бащата да участва наравно с майката във възпитанието на децата и при развод полагат ли бащите достатъчно грижи за тях.