Да си чужденец в България – Провокативно, епизод 35

Гледайте "Провокативно" всяка неделя от 10:30 по Bulgaria ON AIR

25.12.2016 | 12:31
Ибрахим Хасан и Зузан Расул

На 25 декември в “Провокативно” по Bulgaria ON AIR: какво е да си чужденец в България? Вижте репортажа на водещата Милена Фучеджиева от бежанския лагер във Враждебна, където се срещна с Ибрахим Хасан и Зузан Расул – сирийски мигранти, които посрещат първородното си дете Джан в общежитието. Ибрахим сподели, че част от родният им град Камишли е била напълно унищожена, част от от къщите са останали здрави. “Миналата година избухна бомба. Тогава малкият ми брат загина на 24 години.”

В момента градът под контролна на Асад ли е?

Градът е под контрола на народната полиция и на режима на Асад.

Какво работехте в Сирия?

Аз учех за ветеринарен лекар. Не успях да завърша, защото получих призовка за казармата.

Ибрахим казва, че всички техни приятели са напуснали Сирия. Родителите му обаче са били прекалено възрастни, за да издържат 9-часовия преход пеша и затова са останали там.

Ибрахим, Зузан и родителите й ще останат в България, докато и едномесечният Джан получи статут на бежанец. Мечтата им е да заминат за Австрия, където да подредят живота си. Вижте цялото интервю тук: 

В рубриката “Женските досиета Х” главният експерт на Държавния архив в Русе Веселина Антонова разказва за драматичната съдба на Баба Тонка и семейство Обретенови. Защо Баба Тонка изравя черепа на Стефан Караджа?

Гост на предаването е и Саиф Рехман, който пристига в България от Пакистан през 1994 г.. Освен че е познат на зрителите от сериала “Седем часа разлика”, където изигра нюйоркски шофьор на такси, Саиф е собственикът на единствения ресторант с пакистанска кухня у нас. В момента се занимава с благотворителна дейност. 
Саиф казва, че когато е решава да напусне Пакистан, България е първата държава, която му дава виза. 
На въпроса кое е най-важното за един чужденец тук, той отговаря: "Да учи езика, да уважава традициите на тази държава, в която отива – това е най-важното."

Традиционната анкета на предаването пита хората всички бежанци ли според тях са еднакви, имат ли близки, емигрирали в чужбина, и как ще коментират изявлението на турския посланик, че българите празнуват коледа спокойно, защото спокойствието им е осигурено от Турция?