Кошмар! Менопауза! – Провокативно, епизод 34

Гледайте "Провокативно" всяка неделя от 10:30 по Bulgaria ON AIR

18.12.2016 | 12:31
Д-р Радина Денкова

На 18 декември в “Провокативно” по Bulgaria ON AIR: Кошмар – менопауза! Табу ли е все още тази тема? Какво е отношението на мъжете към жените в менопауза и защо за менопаузата продължава да се говори като за болест? Гост на предаването е дерматологът  д-р Радина Денкова, която не се страхува да сподели откровено как една жена може да се пребори с този… “проблем”. "Проблемът на повечето жени е, че крият, че са в менопауза", смята Денкова. "Ние живеем в едно общество, в което култът за младост е издигнат до крайна степен. Повечето жени искат да са млади, да са красиви, да не остаряват. Те не могат да приемат факта, че всеки от нас остарява. Но старостта не е нещо, от което трябва да се срамуваме и аз не виждам причини да не се говори по тоя въпрос. Говорейки, можем да помогнем на много жени да преодолеят и да преминат през този етап по-лесно. 
Възрастта си е само една цифра. Важно е как се чувстваме."

Героиня на рубриката “Женските досиета Х” отново е майката на Васил Левски – Гина Кунчева. Какви са последните думи, които тя отправя към сина си?  Чуйте разказа на потомката на Апостола – Стефана Ветренска.

По темата за менопаузата Милена Фучеджиева разговаря и с психотерапевта Галина Кабаджова. Тя ще представи един нетрадиционен метод – можем ли да справим с менопаузата чрез хипноза? "Хипнозата е изключително добър метод в помощ на жените, които са менопауза. С хипноза се работи в посока приемане на симптома, овладяване на симптома и приемането на новата социална роля на жената. Защото менопаузата е точно това – оставяме едната социална роля приемаме новата. В старата ние сме жени, които трябва да дадат живот, трябва да отгледат семейство, да отгледат деца. С менопаузата този период спира. Периодът след менопауза е периодът, в който ти трябва да разбереш коя си сама за себе си. Какво искаш от живота? Какво можеш още да дадеш. Какво можеш още да вземеш. Какво се очаква от теб? Какви са твоите вътрешни ресурси? Да си припомниш коя си като личност. Тогава започваме един нов живот, насочен към нас самите. Това може да е много ползотворно време, ако ние искаме да е такова, ако не гледаме на него като към края на живота."

Традиционната анкета на предаването пита мъжете страхуват ли се от менопаузата, а жените – трябва ли да крият, че се намират в този период.