Ромите и бг шоубизнеса – Провокативно, епизод 30

Гледайте "Провокативно" всяка неделя от 10:30 по Bulgaria ON AIR

20.11.2016 | 11:59
Наталия Цекова

На 20 ноември в “Провокативно”: ромите в българския шоубизнес. Има ли талантът цвят на кожата? Милена Фучеджиева разговаря с първата ромска актриса, завършила НАТФИЗ, Наталия Цекова. Наталия играе главната роля в спектакъла Цигански колела, написан специално за нея от Здрава Каменова. Той разказва историята на жена от ромски произход, която е влюбена в бял мъж. Тя променя себе си, за го накара да я обикне, но това така и не се случва. Защо? “Защото никой не може да избяга от себе си и от корена си, отговаря Наталия. "Затова не се получават тези промени в живота ни, в характера ни, в съществуването ни. В крайна сметка трябва да останем такива, каквито сме. Всеки трябва да запази същността си, гена си, отношението си към живота. И това е най-важното. Не бива да се срамувате от това, което сте. Не бива да се притеснявате от това, което носите у себе си – талантите си, любовта си, начина, по който обичате, начина, по който гледате на живота. Това не бива да притеснява нито един ром – в България и не само.

В рубриката “Женските досиета Х” продължава разказът на журналистката Искра Ценкова за драматичната съдба на Райна Княгиня. Каква е истинската история за ушиването на въстаническото знаме? Какъв е животът й след Освобождението? Защо двама от синовете й са въдворени в лагери по времето на комунизма?

Гост на предаването е и победителят от “България търси талант” Томас Томов. "Аз искам да отида в Италия, много имам желание. Искам да изиграя много роли, да съм на сцена до 90 години. Искам да правя това, което обичам.", сподели той.

Традиционната анкета пита хората кои са ромите в българския шоубизнес и какво е мнението им за тях.