Забранените филми през соц-а – Провокативно, епизод 28

Гледайте “Провокативно” всяка неделя от 10:30 по Bulgaria ON AIR

06.11.2016 | 11:59
Илка Зафирова

На 6 ноември в “Провокативно” по Bulgaria ON AIR: забранените филми през соц-а. Кои филми са спирани преди 1989 г. и защо? Милена Фучеджиева разговаря с Павел Писарев, директор на Българската кинематография през 70-те години.  Той сподели, че по време на неговото управление филми не са спирани, но това действително се е случвало по-рано. 

Героиня на рубриката “Женските досиета Х” отново е Катрин Макаров – французойка от белогвардейски произход, която през 60-те години на миналия век идва да специализира в България, но попада в затвора, след като е обвинена в шпионаж от Държавна сигурност. Макаров споделя какво открива в досието си, дълго 5000 страници.

Гост на предаването е и актрисата Илка Зафирова, изиграла култовата роля на Вълчицата в едноименния филм на Рангел Вълчанов. Филмът не е бил забраняван, но Зафирова си спомня за случай, в който е усетила вид репресия. "Това не е точно забрана", споделя тя. "1966 година на Варненския фестивал участваха "Вълчицата" и "Цар и генерал", както и много други филми. Кандидати за мъжката и за женската роля бяха Наум Шопов за царя и аз за Вълчицата. Нямаше награда – мисля, че това е единственият фестивал, в който нямаше актьорска награда."
Причината? "Ами и двамата бяхме отрицателни!", смее се Илка Зафирова. 

Традиционната анкета на предаването пита хората знаят ли кои филми са били забранявани по времето на социализма?