Шестима души са арестувани след акция на ДАИ в Пловдив

Задържаните са управители на таксиметрови компании или техни упълномощени

28.03.2019 | 19:09 Редактор: Ралица Братанова
Шестима души са арестувани след акция на ДАИ в Пловдив

Шестима души са арестувани, след акцията на ДАИ в Пловдив вчера. Задържаните са управители на таксиметрови компании или техни упълномощени. А прокуратурата разследва четири дружества.

Причината за проверките са сигнали за укриване на данъци от страна на компаниите. Само за миналата година държавата е ощетена с около 5 млн. лв.

По подаден сигнал на ДАИ Пловдив таксиметровите фирми не са отчитали пред НАП приходите си и са използвали фалшиви документи с невярно съдържание. Много от компаниите са с неясен собственик и за дейността на фирмата отговарят подставели лица.

От 1500 таксита в Пловдив поне 1000 са подопечни на тези дружества, които прокуратурата разследва. По първоначални данни в периода 2017-2018 година са се укрили данъци в размер на 5 млн. лева. За да могат разследващите да си свършат работата, трябва да бъдат разпитани около 2000 шофьори. 

Шестимата арестувани до момента са били упълномощени от собствениците на дружествата, заявиха от прокуратурата. 

Спроред ДАИ нормативната уредба за таксиметровата дейност в страната е остаряла. С очакваните промени ще бъдат решени съществуващите проблеми, включително и с коректното отчитане на касовите апаратати в такситата.

Предстои в близките седмици от прокуратурата да предоставят и окончателна информация от проверките.

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК