Международен удар: Иззеха 21 950 000 къса BG цигари без бандерол

Цигарите били превозвани с наши ТИР-ове към Европа

30.03.2017 | 14:00 Редактор: Анисия Иванова
Международен удар: Иззеха 21 950 000 къса BG цигари без бандерол

21 950 000 къса цигари без бандерол са открити и иззети при международна полицейска операция, при която е неутрализирана организирана престъпна група, занимавала се с контрабанда на акцизната стока. Операцията е проведена с активното участие на служители на ГДБОП, съобщиха от МВР.

Международното разследване за контрабанда на цигари на територията на цяла Европа е започнало през 2015 г. В рамките му е организиран интензивен обмен на информация между компетентните служби на България, Румъния, Испания и Великобритания.

В хода на операцията, на 2 март 2016 г., в Румъния е задържана товарна композиция (цистерна) с български регистрационен номер, в която в специално изграден "тайник”, са открити 320 мастърбокса /3 200 000 къса/ с цигари без бандерол. Задържан е  шофьорът на цистерната - български гражданин.    

На 23 юни 2016 г. след взаимодействие между ГДБОП-МВР и Генерален Инспекторат "Гранична полиция“ на Република Румъния е задържана и товарна композиция, в която са открити 510 мастърбокса /5 100 000 къса/ с цигари без бандерол. Контрабандните цигари били плътно наредени в запечатани хартиени ролки. Последвало издаването на Европейска заповед за арест на шофьора на композицията, който бил установен и задържан на българска територия и към момента се води дело за неговото предаване на румънските власти.

В хода на работата по неутрализирането на международната организирана престъпна група, проведена под наблюдението и ръководството на Специализирана прокуратура, на 18 ноември 2016 г. в България е проведена специализирана операция. Открити са 936 мастърбокса (9 360 000 къса) цигари без бандерол. Задържани са осем лица, като на седем от тях са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, извършваща контрабанда и разпространение на цигари без бандерол.

Междувременно на територията на Кралство Испания са проведени няколко операции. На 4 юни 2016 г. са конфискувани 100 мастърбокса с цигари в превозно средство, управлявано от български гражданин. Установено е, че той е участник в международната организирана престъпна група. На 24 август 2016 г. испанските власти открили и иззели други 36 мастърбокса с цигари, а на 15 февруари 2017 г., при поредна акция конфискували 42 мастърбокса контрабандни цигари.

Финалният етап на операцията е проведен на 28 март 2017 г. На територията на Кралство Испания са задържани 28 души, съпричастни към организираната престъпна дейност. Открити са 241 мастърбокса готова продукция /цигари без акцизен бандерол/, извършени са процесуално-следствени действия на 18 адреса. Иззети са 140 000 евро. На територията на Република Румъния са осъществени действия по разследването на 38 адреса. Намерени и иззети са голям брой мобилни апарати и компютърни конфигурации. В моторно превозно средство, ползвано от престъпната група, са открити 10 мастърбокса с цигари без акцизен бандерол.

По същото време на територията на Република България е задържан български гражданин, съпричастен към организирания транспорт и контрабандното въвеждане на цигари на територията на Република Румъния и Кралство Испания. У него служителите са намерили три мобилни телефона. Проверени са четири адреса и лек автомобил, откъдето са иззети още три мобилни телефона и документация, свързана с осъществяваната контрабанда.

При проведените съвместни операции на територията на Република Румъния, Република България и Кралство Испания, общо са задържани 21 950 000 къса / 2195 мастербокса/ цигари без акцизен бандерол. Арестувани са 40 души от различни националности.