Ценко Чоков и синът му Мартин остават в ареста

Близки на кмета на село Галиче определиха решението на съда като "поръчково"

17.01.2017 | 13:23 Редактор: Луиза Божинова
Ценко Чоков и синът му Мартин остават в ареста

Окончателно - кметът на село Галиче Ценко Чоков и синът му Мартин остават в ареста. Това реши Апелативният специализиран наказателен съд. 

На предишната инстанция съдът ги пусна под домашен арест и последваха протести в селото срещу връщането на двамата. 

Чоков е обвинен като ръководител на организирана престъпна група, отговорна за отвличане, нанасяне на средна телесна повреда и лихварска дейност. 

В мотивите си магистратите посочиха тежкия характер на престъпленията, за които двамата са обвинени, съобщи репортер на Bulgaria ON AIR. Според съда изтъкнатото от защитата влошено здравословно състояние на бащата Чоков не е вследствие на престоя му в ареста. Магистратите твърдят, че той може да получи адекватно лечение и в специализираната болница, която е към ареста, а при необходимост от допълнителни изследвания - и в друго лечебно заведение.

Коксартроза, артериална хипертония, полипи на дебелото черво и захарен диабет, както и клаустрофобия, са само част от заболяванията, споменати от адвоката на Чоков. Именно поредицата от заболявания, както и влошеното им здравословното състояние заради престоя в ареста, беше основният мотив за това защитата на Чокови да настоява за пускането им под домашен арест.

След като съдът постанови своето решение, близки на Чоков казаха, че не са съгласни с него и то е поръчково. Вижте:

А в очакване на решението на съда дали кметът ще бъде пуснат под домашен арест или ще остане в ареста, селото излезе на протест срещу пускането на Чоков и на контрапротест в негова защита.