Разбиха престъпна група за трафик на хора

Международната операция е проведена с участие на ГДБОП в България, Холандия, Белгия

07.10.2016 | 14:05 Редактор: Анисия Иванова
Разбиха престъпна група за трафик на хора

Шестима участници в организирана престъпна група за трафик на хора са задържани у нас при международна полицейска операция, съобщиха от МВР.

Съвместен екип с участието на униформени от България, Холандия и Белгия е разследвал дейността на групата, която набирала жени за сексуална експлоатация.

В хода на полицейските действия в Амстердам е задържан лидерът й, както и двама от членовете. В България, в Сливен и в Стара Загора са задържани шестима души.

При проведените в България процесуално-следствени действия са намерени и иззети парични суми в размер на около 142 хиляди евро, приблизително 48 хиляди лева, английски паунди и долари.

Иззети са и откритите различни количества наркотични вещества – таблетки екстази, марихуана и кокаин; везни и полиетиленови торбички; документи, които имат отношение към престъпната дейност на групата, лаптопи, флаш памети, мобилни телефони и сим карти, луксозни часовници, златни бижута, 300 литра алкохол без акцизен бандерол, 3 луксозни леки автомобила на висока стойност и др.

При претърсвания на територията на Холандия са иззети три автомобила и три скутера, ползвани от членове на организираната престъпна група; 20 000 евро, мобилни телефони, таблети и други носители на информация.

В Белгия разследващите иззели множество документи, свързани с разследваната престъпна група, мобилни телефони и 1700 евро.

Във връзка с документирането на престъпната дейност на групата на територията на трите държави са проведени разпити на много хора в качеството им на свидетели.

В Германия е задържана жена, осигурявала луксозни автомобили на български граждани, съпричастни към трафика на хора.

На задържаните в България са издадени Европейски заповеди за арест от Белгия и Холандия, като арестът им е удължен и за срок до 72 часа.

На 28 септември на шестимата задържани е наложена постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".

По случая в България се води следствено дело от Следствения отдел при Специализираната прокуратура. Работата по документиране на престъпната дейност на организираната престъпна група продължава.