Прокуратурата разпореди проверка за сделката с имотите "Царските конюшни"

Тя ще бъде извършена в максимално кратки срокове

10.09.2016 | 14:49 Редактор: Ирина Георгиева
Прокуратурата разпореди проверка за сделката с имотите

Започва проверка за сделката с имотите "Царските конюшни", съобщиха от Софийска градска прокуратура. Там са получили сигнал от народния представител от БСП в 43-то НС Жельо Бойчев и председателя на ГС на БСП – София Калоян Паргов относно договори за прекратяване на съсобственост между българската държава и юридическо лице – Търговско дружество "Евротранс билд" ЕООД, сключени по реда на Закона за държавната собственост и чл. 36 от Закона за собствеността, както и доклад, утвърден от министър-председателя Бойко Борисов на Главния инспекторат, за резултати от проверка в Областната администрация на област София. 

Те съдържат твърдения за неправомерни действия по повод извършена разпоредителна сделка с имот - държавна собственост. 

Наблюдаващите прокурори лично са изискали от Областната администрация на област София цялата документация, касаеща извършената сделка, както и вътрешните правила, регламентиращи задълженията на длъжностните лица при сключването на подобни сделки. 

Проверката ще бъде извършена в максимално кратки срокове. 

Скандалът около сградата на някогашните конюшни избухна в четвъртък, когато БСП обяви, че областният управител Веселин Пенев, излъчен от реформаторите, и заместникът му Томи Николов от ГЕРБ са продали седем и половина дка на 100 м от паметника на Левски за 658 870 лв., или по 90 лв. на кв. м. - "на цената на едни маратонки".

Заради обвиненията премиерът и ГЕРБ поиска Пенев да подаде оставка - това стана вчера.