"Да няма нова жертва на домашно насилие": Протест срещу бездействието на институциите

Сериен насилник уби украинска гражданка

25.06.2024 | 19:05 Редактор: Беатрис Младжова

Протест срещу домашното насилие се проведе пред Съдебната палата в София. Хората настояват за строги наказания за насилниците над жени. Повод за протеста е поредният случай на домашно насилие, довел до  смъртта на жена. Украинска гражданка е била убита от Орлин Гигов преди няколко дни. Той е и сериен насилник. Хората искат да не се стига до поредното насилие, завършило със смърт.

Десет сигнала за домашно насилие за период от три години и пет пострадали жени, една от които убита преди дни – това е равносметката за действията на бившия шофьор на МВР болница Орлин Гигов. Мъжът вече е задържан за убийството на украинската гражданка Силвия. Според протестиращи - твърде късно. 

"В рамките на последните две седмици 5 жени са убити в България от своите интимни партньори или членове на семейството. Като се има предвид с колко бързи темпове умират жени, не искаме да чакаме да бъде убита поредната жертва", сподели протестираща. 

Жената беше пребита и изхвърлена от Гитов от дома си гола и боса миналата година. Многократно съседи, близки и други жени, станали жертви на насилие, са се опитвали да привлекат вниманието на институциите, но без резултат. 

Протестиращите настояват властите, в лицето на прокуратурата и Министерството на вътрешните работи, да дадат обяснение на обществото защо не са предприети мерки, за да се запази живота на украинската гражданка.

Вижте повече в репортажа.