Откриха опасни вещества в склад в Перник, задържани са двама души

Намерен е метален живак с висока чистота (99,99%)

29.05.2024 | 17:09 Редактор: Толя Стоянова

Водят се действия по разследване за извършено общоопасно престъпление под ръководството на Районната прокуратура в Перник - управление на опасни отпадъци не по установения в закона ред в складово помещение. Досъдебното производство е образувано на 22.04.2024 г. във връзка с постъпили материали от извършена съвместна проверка от органи на ДАНС и ОД на МВР - Перник.

Незабавно е бил сформиран екип от трима наблюдаващи прокурори от Районната прокуратура в Перник, като към настоящия момент разследването се извършва от екип следователи от Националната следствена служба.

След събрани достатъчно доказателства в наказателно-процесуалното качество на обвиняеми са привлечени две лица. Предстои да им бъдат предявени обвинения за отчуждаване на отровни вещества - метален живак с висока чистота (99,99%) в складовото помещение в гр. Перник. Понастоящем екипът от следователи продължава да извършва действия по разследването и други процесуални действия, включително и на терен.

С оглед спецификата и характера на предмета на разследването Районната прокуратура в Перник незабавно потърси съдействие от окръжния прокурор в гр. Перник, Държавната агенция "Национална сигурност", Областната дирекцията на МВР - Перник и кмета на Община Перник.

Предприети са действия за обезопасяване и запечатване на склада, в които са се съхранявали отровни и опасни вещества, установено е местонахождението на частично изнесените такива и е намерено подходящо място за съхранението им. Изцяло е предотвратена възможността от извършване на действия, които биха застрашили здравето и живота на гражданите на гр. Перник или замърсяването на околната среда.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)