Смяната на асфалта пречи на разследването на катастрофата с кола на НСО

"Много неща могат да бъдат прикрити", коментира Диана Русинова

21.05.2024 | 18:55 Редактор: Толя Стоянова

Заплита се скандалът след катастрофата с кола на Националната служба за охрана край Аксаково, в която загина мъж, а жена беше тежко ранена. Очевидци съобщиха, че участъкът е бил преасфалтиран, почти веднага след тежкия инцидент, без да има необходимост от ремонт. Последва бърза реакция на държавата.

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова е наредила дисциплинарно производство срещу директора на Областното пътно управление - Варна, както и срещу началника на Отдел "Ремонтни дейности и инвестиции". И двамата са отстранени от длъжност - обвинени са, че са допуснали преасфалтиране на част от пътя на изхода на Аксаково, където се случи тежката катастрофа. Коритарова е подала и сигнал към прокуратурата срещу фирмите, които са извършили преасфалтирането. Служебният премиер Димитър Главчев също е разпоредил проверка.

Шофьорът Кирил Илиев минава по този път вчера, когато машините работят.

"Вчера, като пътувах нагоре, видях тук паркирани машини за асфалтиране. Виждам, че и надолу има асфалтирани петна, и тук, където нямаше компрометирани участъци, просто нямаше дупки, не се е налагало асфалтиране. Съмнява ме, че се прави нарочно, за да се замаже положението, понеже няма следи от спирачен път", заяви Илиев.

Според експерти бързото преасфалтиране на участъка в този момент не е случайно.

"Това е умишлено решение, което е взето на местно ниво. Това представлява голям проблем за разследването. Много неща могат да бъдат прикрити", заяви Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

В събота, два дни след тежкия инцидент, с пътния експерт Ивайло Желязков екипът на Bulgaria ON AIR измина пътя и на двата автомобила.

"След знак "Стоп", трябва да е минимум 250 метра видимостта. По мое изчисление се е движел с над 140 км/ч", каза Желязков.

Назначена е автотехническа експертиза, а разследването се води от военната прокуратура.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 седмици
Престъпна държава е това! Държавни органи помагат на престъп$$$" да укрият доказателства, а същевременно искат от гражданите да спазват закона. К.П. очевидно е замесен. За един шофьор от НСО никой няма да крие доказателства. Сигнализирай за неуместен коментар