Осъдиха трима за обира на инкасо автомобил в София през 2017 г.

СГП незабавно предприе действия за привеждане в изпълнение на наложените наказания

21.05.2024 | 17:50 Редактор: Толя Стоянова
Осъдиха трима за обира на инкасо автомобил в София през 2017 г.

По обвинителен акт на Софийската градска прокуратура трима подсъдими са окончателно признати за виновни за извършено в съучастие длъжностно присвояване на 360 000 лева от инкасо автомобил. 

Софийският градски съд признал Я. Г., Е. К. и И. И. за виновни в това, че на 27.01.2017 г., около 21:30 ч., в гр. София, Я. Г. като извършител и охранител-инкасо, а Е. К. и И. И. като помагачи, в особено тежък случай са присвоили сумата от 360 000 лева – в особено големи размери, собственост на търговско дружество, от паркиран в локалното платно на бул. "Цариградско шосе" пред търговски център The Mall инкасо автомобил.

СГС наложил на Я. Г. наказание 13 години лишаване от свобода при първоначален строг режим на изтърпяване, както и конфискация на ½ от имуществото му – лек автомобил и специален автомобил. На подсъдимата Е. К. СГС наложил наказание 10 години лишаване от свобода, търпими при строг режим и конфискация на ½ от имуществото ѝ – лек автомобил и недвижим имот. На подсъдимия И. И. наложеното от СГС наказание било 10 години лишаване от свобода, търпими при строг режим.

И на тримата подсъдими СГС наложил наказания лишаване от права – от право да заемат държавна или обществена длъжност, свързана с извършване на отчетническа и материално-отговорна дейност, както и лишаване от право да упражняват отчетническа и материално-отговорна дейност – за подсъдимия Я. Г. за срок от 13 години, а за другите двама подсъдими – за срок от по 10 години.

СГС признал Я. Г. за виновен и в това, че на 04.07.2017 г. в гр. София, кв. "Княжево", държал огнестрелни оръжия и боеприпаси без да има за това надлежно разрешение. За същото съдът му наложил наказание 2 години лишаване от свобода. СГС определил едно общо най-тежко наказание на Я. Г. – лишаване от свобода за срок от 13 години, към което присъединил конфискацията и лишаването от права.

Първоинстационната присъда е изменена от Софийски апелативен съд, който не възприел квалификацията на случая като особено тежък, поради което признал подсъдимите за виновни в извършването на по-леко наказуемото престъпление. Намалил наложените от СГС наказания лишаване от свобода на всеки от подсъдимите както следва: на Я. Г. – на 7, на  Е. К. – на 4 и на И. И. – на 5 години. Намалил и размера на определеното общо наказание на Я. Г. от 13 на 7 години лишаване от свобода. Съответно на сниженото наказание лишаване от свобода намалил и срока на наказанията лишаване от права на Я. Г. и Е. К., а наказанието конфискация, наложено на подсъдимата Е. К., отменил. САС потвърдил присъдата на СГС в останалата ѝ част.

Върховният касационен съд, първо наказателно отделение, оставил в сила решението на САС по отношение на подсъдимия Я. Г. Изменил решението по отношение на другите двама подсъдими И. И. и Е. К., като намалил наказанията им съответно на 4 години лишаване от свобода и 3 години лишаване от свобода. Отложил изпълнението на наказанието на Е. К. с изпитателен срок от 5 години. Присъдата е влязла в сила. 

СГП незабавно предприе действия за привеждане в изпълнение на наложените наказания лишаване от свобода и лишаване от права.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)