ВКС определи наказания за инсцениран грабеж на инкасо автомобил през 2017 г.

Явор Георгиев, Илиян Илиев и Екатерина Кабакчиева имат окончателни присъди

20.05.2024 | 17:15 Редактор: Вяра Димова
ВКС определи наказания за инсцениран грабеж на инкасо автомобил през 2017 г.

Тричленният състав на Върховния касационен съд (ВКС) изменя решението на Софийския апелативен съд (САС) като намалява наложеното по отношение на Екатерина Кабакчиева наказание "лишаване от свобода" на 3 години, като отлага изтърпяването с изпитателен срок от 5 години; намалява наложеното по отношение на Илиян Илиев наказание "лишаване от свобода" на 4 години. Оставя в сила решението в останалата му част. Решението е окончателно.

Делото е образувано по жалби на Явор Георгиев, Екатерина Кабакчиева и Илиян Илиев.

С присъда на Софийския градски съд Явор Георгиев е признат за виновен за държане на оръжия и боеприпаси без разрешение и му е наложено наказание "лишаване от свобода" за 2 г., отложено за 4 години. Георгиев, Кабакчиева и Илиев са признати за виновни в това, че на 27.01.2017 г. в София Георгиев като извършител и длъжностно лице (охранител инкасо), а Кабакчиева и Илиев като помагачи в особено тежък случай присвоили сума в особено големи размери – 360 000 лева.

На Георгиев са наложени наказанията "лишаване от свобода" за 13 г. и "конфискация" на ½ от имуществото, лишен е и от упражняване на права. Определено му е общо наказание "лишаване от свобода" за 13 г. и конфискация на ½ от имуществото, присъединени са наказанията за лишаване от права. На всеки от помагачите е наложено наказанието "лишаване от свобода" за 10 г., като на Кабакчиева е наложено и наказанието "конфискация" на ½ от имуществото.

Лишени са от упражняване на права. С решението на САС присъдата е изменена. Прието е, че не е налице особено тежък случай и деянието е преквалифицирано. Наказанията на Георгиев са намалени на по 7 г. "лишаване от свобода" и "лишаване от права". Наказанията на Кабакчиева са намалени на по 4 г. "лишаване от свобода" и "лишаване от права", а наказанието "конфискация" е отменено. Наказанията на Илиев са намалени на по 5 г. "лишаване от свобода" и "лишаване от права".

Върховните съдии констатират, че не е налице твърдяното противоречие в мотивите на въззивното решение относно естеството на извършената от Кабакчиева съучастническа дейност. Според обвинителния акт съучастието ѝ е осъществено под формата на помагачество и е извършено посредством транспортирането на Илиев до и от мястото, на което е реализиран инсценираният грабеж, с личния ѝ автомобил, както и в последващо съдействие за укриване на присвоените средства, които е оставила в дома на свидетелката Ивона Д.

Според ВКС касаторите неоснователно изразяват недоволство от апелативния съд, който е основал осъдителните си изводи върху приобщените от досъдебното производство показания на Ивона Д.

Снимка: БГНЕС