Откриха 6,5 млн. къса нелегални цигари на ГКПП "Кулата", укрити в метални шкафове

Най-голямото количество, задържано за последните две години

18.05.2024 | 10:28 Редактор: Вяра Димова

Близо 6 500 000 къса нелегални цигари, укрити в метални шкафове за ел. табла, бяха открити при митническа проверка в района на ГКПП "Кулата".

В късните часове на 16 май в района в рамките на съвместната акция на Агенция "Митници", ГД "Гранична полиция", ГД "Борба с организираната престъпност" и Националната агенция за приходите e извършена проверка на товарна композиция, управлявана от български гражданин. По представените от водача документи той превозвал електрическо оборудване от Гърция за Литва.

Митническите служители насочили товарна композиция за рентгенов контрол с мобилна рентгенова система. След набелязани зони с нехарактерна плътност била извършена и физическа проверка. Непосредствено до вратата на влекача, в металната кутия, наподобяваща електрическо табло, не били установени акцизни стоки. В останалите, обаче, били открити 650 кашона с тютюневи изделия – цигари с различни търговски марки.

В Районната прокуратура в Благоевград, Териториалното отделение в Петрич, е постъпило съобщение от дежурен митнически инспектор в Териториалната дирекция Митница София за открито голямо количество цигари без български акцизен бандерол.

По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление. По първоначални данни общото количество на предмета на престъплението е 6 499 000 къса (324 950 кутии). Установено е, че товарната композиция, състояща се от влекач с полуремарке, е собственост на две български фирми.

Водачът е дал показания, които се проверяват. Действията по разследването продължават под надзора на прокуратурата. По данни на Агенция "Митници" това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на ГКПП "Кулата" за последните две години.

Снимка: Агенция "Митници"/Youtube