7 г. затвор за умишленото убийство на полицай в Пловдив

Престъплението е извършено при спор заради жена

19.04.2024 | 12:39 Редактор: Елеонора Танева
7 г. затвор за умишленото убийство на полицай в Пловдив

Военно-апелативната прокуратура постигна осъдителна присъда по дело за умишлено убийство на полицейски служител в Пловдив. Върховният касационен съд уважи изцяло касационния протест на прокуратурата и призна А.Ж. за виновен в извършване на убийството през пролетта на 2018 г. Наложено му е наказание лишаване от свобода за срок от 7 години при първоначален строг режим.

Делото е образувано по протест на Военно-апелативна прокуратура и жалба на защитата на частните обвинители срещу присъда на Военно-апелативния съд. С нея е отменена присъда на Военен съд-Пловдив, с която А.Ж. е бил признат за виновен в извършване на убийство при превишаване пределите на неизбежна отбрана и той е бил оправдан по обвинението за умишлено убийство от Военно-апелативен съд.

Престъплението, за което А.Ж., младши сержант от военно формирование,  е даден на съд, е извършено на 20.05.2018 г. около 23:15 ч. в гр. Пловдив. Тогава в междублоковото пространство на бул. „Александър Стамболийски“ възникнал инцидент между А.Ж. и пострадалия Д.Л. по повод връзка на полицейския служител с бивша приятелка на извършителя. А.Ж. нанесъл множество прорезни рани с тактически нож на пострадалия, който впоследствие починал от кръвозагуба.

Разследването по случая е приключено за близо шест месеца и е внесено от Военно-окръжната прокуратура-Пловдив с обвинителен акт в съда.

При разглеждането на делото последната инстанция - Върховният касационен съд, изцяло е споделил становището на прокуратурата, което тя последователно е поддържала, че в случая има доказателства за  умишлено убийство, за каквото престъпление е повдигнато и обвинение от ВОП-Пловдив още през 2018 г.

Присъдата на Върховния касационен съд е окончателна.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)