Шест години след смъртта на футболистите от Павликени, съдът даде ход на делото

Родителите се надяват за адекватно наказание

24.03.2024 | 13:30 Редактор: Деси Николова

Почернени родители на загинали при катастрофа футболисти вече шеста година чакат справедливост от съда. Родителите на четиримата състезатели на отбора на Павликени, които загинаха в инцидент между ТИР и автомобил край свищовското село Горна Студена, искат наказание за шофьора, който отне живота на децата им.

На 19 февруари 2018 година късно вечерта футболистите от от общинския клуб в Павликени Димитър Кушев, Георги Вълчев, Генчо Стефанов и Ивелин Ивов се прибират от мач. На кръстовище край село Горна Студена автомобилът им е пометен от ТИР. 

При катастрофата на място издъхнаха трима от футболистите, а четвъртият - на път за болницата в Плевен. Разследването на тежкия инцидент се проточи близо 6 години, а сломените от мъка родители и до днес чакат и се надяват на справедлив съдебен процес. 

"За тези 6 години абсолютно нищо не се е случило, продължиха много експертизи - една, втора, тройна и според нас - родителите на убитите деца, мъчат да оневинят шофьора на тира, който е карал", заяви бащата на един от загиналите Никола Кушев.

Румянка Пенчева, майка на загиналия футболист Генчо Стефанов също смята, че шофьорът е можел да опита да избегне насрещния автомобил. 

"Той продължава да си работи, продължава да си живее живота, не се чувства виновен, няма никаква вина, нито към децата ни, нито дори и към нас", каза Пенчева.

На 22 март тази година Окръжният съд във Велико Търново даде ход на делото. 

"Трябва някакво наказание, дори минимално, но трябва! А отделно – тези семейства, четирите имат други майки и бащи, баби, дядовци, които и те страдат", категорична е Пенчева.

"Искаме от съда да влезе в затвора, както ние сме в затвора вече и няма живот за нас", заяви Кушев.

На първото съдебно заседание бяха разпитани 11 свидетели. Следващото съдебно заседание е насрочено за 10 май, а родителите на загиналите футболисти се надяват, шофьорът на ТИР-а блъснал колата с техните деца ще получи адекватно наказание.

Вижте повече в репортажа.