"Страх ги е да излизат сами" - сирийци твърдят, че са бити от българи на Женския пазар

Двамата мъже прекарали нощта в болница

13.03.2024 | 18:13 Редактор: Искра Ангелова

Двама сирийци са атакувани във вторник вечерта около Женския пазар в столицата. Били сериозно пребити и прекарали нощта в болница. Разказват, че биячите са българи. А агресията започнала след като станало ясно, че са мигранти.

И двамата пострадали сирийци са в България от по-малко от година. С хуманитарен статут са и работят. Единият е на 20, другият - на 23 години. За случая ни разказва техен приятел.

"Към 20:30-21:00 едното момче беше на пазар в центъра. Отишъл да пазарува храна заради Рамазан. Някакви момчета, които първоначално са били трима, го попитали: "Имаш ли цигари", той отговорил на арабски, че няма. Тогава те го попитали: "Where are you from", той казва, че е от Сирия. Започват да го удрят веднага, след това идват още около 20-30 човека", сподели Ямия Хосми от Фондация "Мисия Криле", който е приятел на един от пострадалите.

И боят започнал. Удари по цялото тяло. Заради травмите, ги взели в болница. А след това - и в полицейски участък.

"Викали са ги за разпити и за разпознаване. Полицията явно хвана осем човека", допълни Хосми.

Сирийците разпознали част от нападателите. До момента, обаче, СДВР не потвърждава случая. А след последната седмица на сбивания и протести, ситуацията се променила.

"Знаете какво става в София. Хората явно търсят арабите. Бежанците вече наистина имат страх да излизат сами и гледат до 19:00 ч. да са се прибрали, за да не стане нещо", поясни още мъжът.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

Трябва ли да има засилено полицейско присъствие в София заради напрежението около мигрантите?

Задължително трябва да има.
61%
Да оставят хората сами да се справят с проблема.
5%
Проблемът не се решава с присъствието на повече полиция.
35%
Общо 1072 гласа


1
0 rate up comment rate down comment 0
Алито от София
преди 1 месец
Много правилно, но трябва да намерим онези арабски кучета от Витошка и да ги правим сакати, до преди две години ми направи впечатление че много араби ходят пред ндк, излизат от Сердика и покрай Шератон, Съдебната палата по Витошка и към ндк, някой приеха бира, което не е традиционно за харабите, очаквах че ще се случи нещо, но как може при наличието на толкова народ, българи, тези *** да удрят момчето, жалко за българите, освен че сме зависливи и злобни един към друг, вече не сме задружни Сигнализирай за неуместен коментар