Обвинен в блудство с малолетни поиска съдът да го пусне от ареста

Едно от пострадалите деца е племенницата му

08.03.2024 | 17:05 Редактор: Деси Николова
Обвинен в блудство с малолетни поиска съдът да го пусне от ареста

Окръжният съд във Варна отказа да измени в по-лека мярката за неотклонение "задържане под стража“ на 50-годишния Гюрсел С. от Провадия. Предявените срещу него обвинения са две. Първото - извършени блудствени действия, спрямо лице, ненавършило 14-годишна възраст. Второто - държане или набавяне за себе си или за другиго на порнографски материали, за създаването на които са използвани деца.

Първоинстанционният Районен съд в Провадия е определил спрямо Гюрсел С. мярка за неотклонение "задържане под стража“, която бе обжалвана пред горната инстанция.

Досъдебното производство е образувано на 8 януари т.г. по получени материали от Международната организация за борба срещу сексуалните посегателства над деца, базирана в САЩ. На 29 март тази година, 50-годишният мъж е бил задържан при операция на ГДБОП в Провадия. При извършените претърсвания от дома му са били иззети електронни устройства и носители на информация, съдържащи видео и снимкови файлове с порнографско съдържание с непълнолетни момичета, които той създавал и разпространявал.

И двете престъпления, за които е привлечен като обвиняем, според закона, са тежки и умишлени. Според прокуратурата, утежняващо обстоятелство е че едно от пострадалите от действията му малолетни деца е негова племенница и самите действия са извършвани в продължителен период от време.

Защитата на обвиняемия поиска по-лека мярка за неотклонение – парична гаранция или домашен арест. Не оспори наличието на доказателства по делото, сочещи съпричастност на Гюрсел С. към престъпленията. Но според адвоката му, чистото съдебно минало, наличието на постоянен адрес и трудова му ангажираност не представляват риск мъжът да се укрие или да извърши престъпление. Представена беше и положителна характеристика от работодателя му. Посочено бе, че е съдействал и на разследващите органи. Пред съда, 50-годишният мъж заяви, че се разкайва и съжалява за отвратителните снимки, които е правил.

Като разгледа доказателствата в съвкупност и изслуша становищата на страните, тричленният състав на Окръжния съд - Варна прецени, че законосъобразно първата инстанция е определила най- тежката мярка "задържане под стража". 

По делото до момента са събрани достатъчно на брой доказателства, от които да се направи обосновано подозрение за съпричастност на Гюрсел С. към престъпленията, за които е привлечен като обвиняем. С този извод е изпълнено първото законово изискване. Освен това престъпленията са тежки умишлени и се предвижда наказание – над 5 години. 

За съда бе налице и второто изискване – опасност от извършване на престъпление. Тричленният съдебен състав отчете, че мъжът работи и има постоянен адрес. От друга страна, обаче "разследването е в начален етап и следва да се даде възможност на следствените органи да изяснят цялостната фактическа обстановка и дали лицето не е извършило и други престъпления срещу половата неприкосновеност“, мотивира се съдебният състав. Според него, ако е на свобода Гюрсел С. може да извърши престъпления, като осуети разследването предвид родствените връзки с родителите на една от потърпевшите, съобщи "Фокус".

Поради изложените съображения, Окръжен съд – Варна не намери основания да измени в по-лека мярката за неотклонение и потвърди задържането на Гюрсел С. под стража. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR