Един от 10 остава в ареста: Съдът освободи пловдивската група за данъчни измами

Щетите за хазната са за милиони левове

27.01.2024 | 10:59 Редактор: Елеонора Танева
Един от 10 остава в ареста: Съдът освободи пловдивската група за данъчни измами

Ръководителят на организираната престъпна група за данъчни престъпления, измами, използване на чужди търговски марки и пране на пари в Пловдив остава в ареста, а останалите деветима задържани са освободени срещу парични гаранции. Това определи късно снощи Окръжен съд Пловдив. Съдебното заседания продължи близо 10 часа - започна в ранния петъчен следобед и приключи малко преди полунощ.

Групата е ощетила хазната с милиони левове. В продължение на две години участниците са търгували със строителни инструменти и машини, които внасяли от Китай, а след това продавали по интернет, като незаконно ги пребрандирали с етикети на известни германски марки. 

32-годишният Геворг Харутюнян е с най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", баща му Григор, майка му Карине, сестра му Нона и съпругата му Елисавета бяха освободени от съдия Станислава Бозева поради липса на достатъчно доказателства за участие в престъпната схема, пише "Фокус".

Търговските партньори на Геворг - Мартин и Тодор Попови, братята Панайот и Мартин Николаеви и Мирослав Стаменов излизат от ареста с гаранции от по 3000 и 1000 лв. 

Определението на съда подлежи на обжалване и протест в тридневен срок пред Апелативния съд.

Снимка: pixabay