Задържаха двама за опит да източат пари от чужда банкова сметка

Представили са фалшива лична карта

26.01.2024 | 15:25 Редактор: Толя Стоянова
Задържаха двама за опит да източат пари от чужда банкова сметка

По искане на Софийската районна прокуратура съдът задържа под стража мъж и жена за ползване на неистински документ за самоличност. На 22.01.2024 г. в клон на банка в ж.к. "Люлин" в гр. София, обвиняемият В.А. в съучастие като подбудител и помагач с А.Т. представил пред банков служител неистинска лична карта, издадена на името на мъж с инициали И.И. Обвиняемият В.А. поискал от банковия служител да смени телефонния номер, на който е онлайн банкирането на сметката на И.И.

Обвиняемата А.Т. предварително се видяла с В.А. и му предложила да изкара "бързи пари", след това му обяснила какво да направи и му дала телефон и неистинската лична карта. Банковият служител се усъмнил в думите на В.А. и повикал полиция.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 316, вр. чл. 308, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК, за което се предвижда наказание "лишаване от свобода" до 8 години. До момента в хода на разследването е установено, че В.А. и А.Т. са имали намерение да източат парите от банковата сметка на И.И., но заради реакцията на банковия служител не са успели. Двамата обвиняеми бяха задържани с постановление на прокурор за срок до 72 часа.

Състав на Софийски районен съд се съгласи с искането на наблюдаващия прокурор и наложи на В.А. и А.Т. най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Мярката, определена спрямо двамата обвиняеми, подлежи на обжалване пред Софийски градски съд. Разследването по случая продължава.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)