"Пет пъти ме караха да духам и пак недоволни": Шофьорски неволи в Пловдивско

КАТ глобява и пътници без колани

15.01.2024 | 13:01 Редактор: Елеонора Танева

21 акта и 82 глоби с фиш. Това е равносметката от урожая на полицията през почивните дни в Пловдивско, похвалиха се от МВР. Почти във всяко село в региона патрули дебнеха за скорост, алкохол, наркотици, колани.

"Пътувах в събота след 12 през нощта, когато в Маноле ме спряха и ме накараха пет пъти да духам. Обяснявах им, че не съм пил, но полицаите бяха настоятелни. Казаха ми: "Поеми дълбоко въздух и издишай". Най-накрая уредът показа 0,00 промила алкохол и сякаш самите униформени останаха разочаровани", разказва Петър Милев пред "24 часа".

Общо 493 моторни превозни средства и 418 водачи и пътници са били проверени при специализирана операция, проведена в Пловдив от 20 ч. в събота до 5 ч. в неделя. В хода на акцията служители от сектор "Пътна полиция" са установили 104 нарушения на Закона за движение по пътищата, за които са съставени 21 акта и 82 глоби с фиш. Допълнително са връчени и 21 електронни фишове.

С технически средства за употреба на алкохол и наркотични вещества са тествани 295 водачи, като при един от тях е отчетено наличие на под 1,2 промила в кръвта. По време на осъществения контрол е засечен неправоспособен шофьор. С нередовни пътни документи са били 16, други 23 управлявали технически неизправни автомобили, а 2 не са представили задължителна застраховка "Гражданска отговорност".

Сред санкционираните са и трима водачи, преминали на червен сигнал на светофарната уредба, 10 за неспазване на пътни знаци и маркировка и 7 за неправилно паркиране. Административно отношение е взето и спрямо 6 шофьори и 2 пътници за неизползване на обезопасителен колан, както и спрямо 2 пешеходци, пресекли неправилно пътното платно.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)