Съдът остави в ареста пастрока, обвинен в брутално насилие над 5-годишно дете

Срещу майката няма достатъчно доказателство, излиза от ареста срещу "подписка", решиха магистратите

12.01.2024 | 21:55 Редактор: Елеонора Танева
Съдът остави в ареста пастрока, обвинен в брутално насилие над 5-годишно дете

Районният съд в Пловдив взе най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража" по отношение  на П. Чернев, обвинен за брутално насилие над 5-годишно дете в Пловдив. Квалификацията е "лека телесна повреда", като според обвинението деянието е извършено с особена жестокост в условията на домашно насилие.

В мотивите си съдът отбеляза, че събраните доказателства  в хода на разследването обосновават в достатъчна степен на вероятност извода, че обвиняемият П. Чернев е извършил твърдените деяния, въз основа на повдигнатите съответни обвинения.

Спрямо майката на детето С.А., съдът прие, че не са събрани достатъчно доказателства, от които да се направи изводът, че е налице обосновано предположение за това тя да е извършила твърдяното престъпление, за което е привлечена като обвиняема. В мотивите си съдът  прие, че са налице доказателства за други нейни действия, насочени към малолетното дете, които могат да бъдат преценени като осъществяване на по-леки увреждания или неполагане на достатъчни грижи към детето. Предвид на това, както и мотивите на съда, че липсват предвидените в закона опасности от укриване и извършване на престъпление, спрямо С.А. бе взета мярка за неотклонение "подписка".

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Окръжния съд – Пловдив на 10 януари.

По време на заседанието стана ясно, че обвиняемият П. Чернев е осъждан два пъти за наркотици, пише "Фокус". 

В телефона на обвиняемия Чернев разследващите са открили множество видеоклипове с упражнявано насилие и унизителни сцени с малкото момченце. Въпреки че социални работници са работили с детето, те не са отчели, че то е  жертва на домашно насилие.

Снимка: pixabay