Внесоха в съда делото срещу шофьора, прегазил и убил полицай след гонка по "Тракия"

Мъжът катастрофира с бус, пълен с нелегални мигранти

15.12.2023 | 14:30 Редактор: Елеонора Танева
Внесоха в съда делото срещу шофьора, прегазил и убил полицай след гонка по

Софийската градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Н. Л. за три престъпления във връзка с тежката катастрофа от 22.11.2022 г. на "Околовръстен път“ – гр. София. Според обвинителния акт към периода на извършване на престъпните деяния обвиняемият е бил неправоспособен водач на моторно превозно средство.

На 21.11.2022 г. вечерта той управлявал лек автомобил марка "Рено“, модел "Трафик“, собственост на търговско дружество, след като бил употребил различни видове наркотични вещества – метамфетамин, амфетамин, метадон, морфин и кодеин.

В първите часове на 22.11.2022 г. обвиняемият спрял на завой на път в близост до с. Първенец, обл. Ямбол, където качил в автомобила дванадесет мигранти – десет от Сирия и двама от Йемен, като един от тях бил под 16-годишна възраст. След като качил мигрантите в автомобила, обвиняемият потеглил в посока гр. София. Целта на обвиняемия била да набави за себе си парична сума от около 4500 евро на човек.

Рано сутринта на АМ „Тракия“ след мотел „Ихтиман“ в посока гр. София имало полицейски автопатрул с двама служители на реда. Обвиняемият казал на мигрантите да се снишат на седалките, за да не се виждат. В опит да не бъде забелязан и спрян, обвиняемият управлявал автомобила успоредно на товарен автомобил – тир. Полицаите обаче видели автомобила на обвиняемия, подали звуков и светлинен сигнал и тъй като обвиняемият не преустановил движението, а ускорил скоростта, го последвали. При преследването обвиняемият ускорявал скоростта на движение и навлизал непрекъснато в различните пътни ленти. С цел да избяга от полицейския автомобил предприел движение с висока скорост и в аварийната лента. Той се движел със скорост средно около 140 км/ч, като на места достигал около 180 км/ч.    

По същото време друг служител на реда се намирал на АМ „Тракия“ в района на хотел „Черна котка“. Той чул в радиоефира нареждане да се спре цялото движение по АМ „Тракия“ в посока гр. София. В изпълнение на нареждането полицаят излязъл на самото пътно платно и подал със стоп-палка ясен и видим за всички участници в движението сигнал за спиране на автомобилите в трите ленти, като всички участници се подчинили и спрели. Полицейският служител се насочил към аварийната лента, където застанал по средата и отново подал ясен и видим сигнал за спиране на движението със стоп палката. В този момент забелязал движещия се в аварийната лента с висока скорост лек автомобил на обвиняемия,  преследван от полицейски автомобил с включени светлинен и звуков сигнал. Автомобилът на обвиняемия изобщо не намалявал скоростта си и полицаят се отдръпнал встрани, за да не бъде прегазен. Обвиняемият продължил да управлява в посока „Околовръстен път“, следван от полицейския автопатрул.

Същевременно трима служители на СДВР пътували с полицейски автомобил марка „Рено“, модел „Мастер“, управляван от пострадалия К. П. Той спрял до мантинелата, която разделя ръкава за излизане от АМ „Тракия“ и „Околовръстен път“, като го паркирал от страната на „Околовръстен път“ с пуснати светлинни сигнали. Когато чули, че приближава преследваният бус, двама от служителите на реда веднага слезли от автомобила, а К. П. предприел маневра, като леко изместил полицейския бус така, че да се вижда по-добре, без да стъпва на платното за движение и без да пречи на движението. Независимо че бусът „Рено Мастер“ се виждал безпрепятствено, обвиняемият не намалил скоростта на управлявания от него автомобил „Рено Трафик“ и се блъснал в полицейския бус. В следствие на удара служителят на реда К. П. получил тежка съчетана травма и месец по-късно, независимо от проведеното лечение, починал в болнично заведение. При пътно-транспортното произшествие били причинени и средни телесни повреди на двама от нелегалните мигранти.

При така установените според наблюдаващия прокурор факти на Н. Л. е повдигнато обвинение за три престъпления: за причиняване на смъртта на едно лице и средни телесни повреди на две лица по непредпазливост при управление на моторно превозно средство, като деянието е извършено след употреба на наркотични вещества и без необходимата за управление на моторно превозно средство правоспособност (чл. 343, ал. 4, вр. ал. 3, б. „б“, пр. 2, пр. 4 и пр. 6, вр. ал. 1, б. „б“ и б. „в“, вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 НК); за това, че противозаконно е попречил на органите на властта – полицейски служители, да изпълнят задълженията си, като не се подчинил на подадените сигнали да спре за проверка управлявания от него автомобил (престъпление по чл. 270, ал. 1, пр. 1 НК) и за това, че с цел да набави за себе си имотна облага противозаконно е подпомагал чужденци да преминат и пребивават в страната в нарушение на закона, като деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство, по отношение на повече от едно лице, едно от които не е навършило 16-годишна възраст (чл. 281, ал. 2, т. 1, т. 4 и т. 5, вр. ал. 1 НК).

Разпитан в хода на разследването, обвиняемият се признава за виновен и изказва съжаление за извършените от него престъпления.

Досъдебното производство е образувано в условията на неотложност на 22.11.2022 г. Разследването е проведено от Национална следствена служба под ръководството и надзора на СГП.

Обвиняемият е с мярка за неотклонение задържане под стража, взета на 22.04.2023 г. от СГС по искане на СГП. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)