ГДБОП разби нелегална фабрика и две депа за цигари, предотврати щети за над 12 млн. лв.

Образувани са досъдебни производства

07.12.2023 | 18:00 Редактор: Вяра Димова

Успешна реализация доведе до разкриването на нелегална фабрика за производство на цигари и на голяма складова база за съхранение на готовата продукция. Действията по разследването започнали по оперативен сигнал и в резултат на близо 6-месечна активна работа антимафиотите стигнали до няколко депа за съхранение на цигари без акцизен бандерол.

Първото от тях е открито през октомври на територията на София, откъдето служители на ГДБОП иззели 1318 мастербокса цигари без бандерол. В хода на продължилата оперативна работа на 4 декември е открито второ депо на територията на пазарджишкото село Калугерово. Там са установени 2218 мастербокса с цигари, носещи логото на известна американска марка.

След обстоен анализ на събраната информация и активни действия, проведени съвместно от екипи на ГДБОП, Агенция "Митници", прокуратурата, областните дирекции на МВР в Пазарджик, Пловдив и СДВР, разследващите стигнали до извода, че в страната е изградена сериозна мощност, която произвежда нелегално цигари, а с "продукцията" били захранвани не само българския, но и пазари в още няколко държави от Европейския съюз.

В рамките на разследването антимафиотите стигнали и до производствено хале на територията на пазарджишкото село Гелеменово, което по своята същност представлявало напълно автономна нелегална фабрика за производство на цигари, оборудвана със съвременна поточна линия за производство и опаковане на тютюневи изделия. Открити са още машина за рязане на тютюн и над 160 палета пълни с материали за производство на цигари-филтри, хартия фолио и лепила. Според експерти, участвали в разследването, за една работна смяна фабриката е произвеждала между 120 и 150 мастербокса с готова продукция.

Освен автономна, фабриката е била и от напълно затворен тип. Хората, които работели вътре, прекарвали свободното си време в оборудвани за живеене помещения, изградени вътре в самото производствено хале. Те не са имали право да напускат помещенията, както и не са разполагали с никакви комуникационни средства по време на пребиваването си там. Складовата база и цехът за производство били осигурени с много сериозни средства за защита - периметрова охрана, камери за видеонаблюдение, локална сигнално–охранителна система. Достъп до помещенията имал много ограничен кръг от хора, които към момента се издирват.

По случаите в Районната прокуратура са образувани две досъдебни производства, като по едното е задържан пловдивчанин, на когото е подигнато обвинение. Предстои внасяне в Районния съд-Пазарджик на искане за налагане на марка за неотклонение "задържане под стража".

Според данни на Агенция "Митници" предотвратената щета от разкритите депа и фабрика за европейския бюджет възлиза за над 12 милиона лева, а само от заловените тютюневи изделия в складовата база в с. Калугерово тя се изчислява на около 8 милиона лева за държавния бюджет.

Снимки: МВР