Йордан Таков, осъден на 20 г. затвор за двойно убийство, отново в съда в Пловдив

Апелативният съд обаче не даде ход на днешното заседание

07.12.2023 | 13:15 Редактор: Деси Николова
Йордан Таков, осъден на 20 г. затвор за двойно убийство, отново в съда в Пловдив

Осъденият на 20 години затвор Йордан Таков бе доведен днес с белезници в Апелативен съд - Пловдив. Таков бе признат за виновен от окръжния съд за двойното убийство на Васил и Христо Ботеви (баща и син), но сега обжалва наказанието си, което трябва да изтърпи при при първоначален строг режим.

Присъдата се обжалва и от близките на убитите, които настояват Таков да получи доживотен затвор.

Тричленният състав на Апелативен съд - Пловдив обаче не даде ход на днешното заседание. Основната причина за това бе фактът, че част от експертизите на вещите лица не са пристигнали в срок и адвокатите на пострадалите лица не са успели да се запознаят с тях.

Освен това в залата отсъстваше единият от защитниците на обвиняемия - адвокат Ина Лулчева. Въпреки присъствието на другия си адвокат - Йордан Давчев, Йордан Таков изрично заяви, че настоява тя да присъства на заседанието. Така в крайна сметка Апелативният съд насрочи следваща дата на делото 18 януари 2024 година от 14:00 часа.

Йордан Таков е родственик на убитите Васил Ботев и Христо Ботев, като е имал и общ бизнес с тях. Занимавали са се с вендинг автомати. След бизнес спречкване на 26 ноември 2019 година Таков застреля със законно притежаван пистолет "Макаров" съдружника си Христо и баща му Васил. Той призна това, но заяви, че е действал при самоотбрана, припомня "Фокус".

Заключението на комплексната съдебномедицинска експертиза сочи, че смъртта на Христо е настъпила от остра кръвозагуба, след като е бил прострелян три пъти, а на баща му Васил, който е бил прострелян два пъти - от нараняване в областта на врата. Заключението от изготвената балистична експертиза на вещите лица е, че не се касае за безразборна стрелба в хаос, както Таков твърди.

Снимка: Pixabay