ВКС даде общо 21 г. затвор за убийството на мъж в Борисовата градина - приличал на хомосексуалист

Убийците бил част от "ударна група", която малтретирала непознати, оприличавани на хомосексуалисти

22.11.2023 | 16:43 Редактор: Елеонора Танева
ВКС даде общо 21 г. затвор за убийството на мъж в Борисовата градина - приличал на хомосексуалист

ВКС произнесе окончателните присъди за убийството на Михаил Стоянов в Борисовата градина през 2008 г. Александър Георгиев ще изтърпява наказание "лишаване от свобода" за 15 години, а Радослав Кирчев – за 6 години.

Така ВКС потвърди решението на Софийския апелативен съд, който завиши наказанията, дадени от Софийския градски съд (13 г. за А. Георгиев и 4,10 г. за Р. Кирчев, който към момента на убийството е бил непълнолетен).

Убийството е извършено по хомофобски подбуди. Изведени са въз основа на вярно установените факти, че подсъдимите заедно с други лица нееднократно са се събирали в Борисовата градина, за да нападат и нанасят побой на непознати, които те оприличавали на хомосексуалисти. Така се е случило и процесната вечер с тази разлика, че подсъдимите не само нанесли жесток побой на пострадалия, но и причинили смъртта му по особено мъчителен за него начин. 

Александър Георгиев  претърсил след убийството трупа и е задигнал мобилния телефон на жертвата и го е ползвал.

Като утежняващи вината обстоятелства съдът подчертава, че "безпричинната жестокост, проявена от подсъдимия към лице, което не само не е познавал, но и никога преди това не е виждал, както и обстоятелствата, при които е извършено престъплението – в съучастие, след предварително взето решение за физическо малтретиране на когото и да е, стига да отговаря на представите на подсъдимите за хомосексуалист, сочат на завишена степен на обществена опасност на подсъдимите като дейци". 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)