Софийската полиция спря от движение 57 ревящи коли и мотори

Управляват ги най-често водачи на възраст между 20 и 30 години

31.10.2023 | 14:35 Редактор: Тодор Петров
Софийската полиция спря от движение 57 ревящи коли и мотори

Пътен контрол, с приоритет установяване на автомобили и мотоциклети с нерегламентирани изменения в изпускателните им уредби, е в ход от няколко дни на територията столицата. Служители на отдел „Пътна полиция“- СДВР предприемат действия за ограничаване на движението по пътните артерии в града на моторни превозни средства с превишен шум от двигателите.

За последните 10 дни са спрени от движение 52 автомобила и 5 мотоциклета. Констатирано е, че за постигане на този ефект на някои от автомобилите е оказана интервенция в шумозаглушителните уредби. Управляват ги най-често водачи на възраст между 20 и 30 години, съобщиха от МВР.

Движат се предимно в тъмната част на денонощието по булевардите, които позволяват развиване на по-високи скорости - „Черни връх“, „Ботевградско шосе“, „България“ и „Околовръстен път“, като форсирайки, издават шум над допустимите норми за градска среда. 

Моторните превозни средства са спрени от движение до отстраняване на констатираните неизправности, а на шофьорите са съставени актове за установените нарушения с фиксирана глоба в размер на 200 лева.

В рамките на констатираните на етапа нарушения в СДВР, по разпореждане на директора ще се извършват и проверки, насочени към изясняване на евентуални финансови престъпления от водача на неизправното превозно средство, свързани с несъответствия между материалното им състояние и декларираните им трудови доходи.

Безкомпромисният контрол за спазване на правилата за движение по софийските улици ще се провежда ежедневно, предупреждават от МВР.