Откриха десетки крадени луксозни автомобили, 14 души са задържани

Спрямо петима от арестуваните са повдигнати обвинения

13.10.2023 | 13:03 Редактор: Искра Ангелова

14 души са задържани при вчерашната специализирана акция за неутрализирането на организирана престъпна група, занимаваща се с кражби на автомобили и лизингови измами в България и чужбина.

Групата може да се определи като международна, тъй като част от луксозните превозни средства били изнесени зад граница. До този момент са установени 30 такива автомобила.

Спрямо петима от задържаните са повдигнати обвинения, ако бъдат признати за виновни ги грози затвор до 6 години. Четирима от задържаните са от Бургас, един - от Варна.

Част от луксозните автомобили, внесени и регистрирани в България с пренабити номера, са били трафикирани до държави от Близкия изток през Турция.

"Автомобилите основно са собственост на чужди граждани. Една голяма част от тях са били туристи през летния сезон. Друга част от автомобилите са предмет на престъпления от Западна Европа, говорим за лизингови измами на територията на Германия. Говорим за изключително скъпи автомобили от марките Maserati, Porsche, Range Rover", поясни директорът на ОДМВР - Бургас - ст. комисар Емил Павлов.

"Две от лицата се намират извън пределите на България, като за издирването им ще се търси съдействието на европейските служби", коментира окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

Снимка: БГНЕС