Прокуратурата: Петър самонадеяно е натиснал газта, виждайки Филип, за да го изпревари

Протестът тази вечер е под надслов "Пресичам правилно, не ме убивайте"

14.09.2023 | 18:56 Редактор: Елеонора Танева

Учители от училището, в което убитият в катастрофа 15-годишен Филип учеше, излязоха на протест с искане за строги мерки за убийците на пътя. 

Софийският апелативен съд остави в ареста Петър Тодоров, обвинен за убийството на пешеходна пътека в центъра на столицата. Решението е окончателно и без право на обжалване.

Пред разследващите обвиняемият Петър Тодоров казал, че изпил шест бири, преди да се качи в колата си. Пробата за алкохол на водача показа, че е шофирал с 2,1 промила. Свидетел на катастрофата разказва пред разследващите, че е чул обвиняемият да казва след случилото се, че е ускорил, защото е искал да премине преди пешеходеца. А това според прокурора означавало, че Тодоров е осъзнавал пътната обстановка, но е действал самонадеяно, като целта е била да бъде първи на пътя, независимо от резултата. 

В съдебната зала обвиняемият отново заяви, че "страшно  много съжалява". Защитата му поиска по-лека мярка, но съдът не го уважи. 

"Информацията за съпричастността на моя подзащитен за нарушение на Закона за движение по пътищата още не е изяснена в пълен аспект. Към настоящия момент са в сила презумmцията за невиновност", каза адвокатът на обвиняемия - Ангел Тинчев.

Ден преди 15 септември, преподавателите от 32 училище, където е учил 15-годишният Филип призоваха за справедливост и строги наказания на убийците на пътя. Учителите организираха протест под мотото "Пресичам правилно, не ме убивайте". 

"Филип беше невероятен, прекрасен човек, готов да помогне на всеки. Това е причината да покажем на всички, че трябва да пазим всички хора, но когато загубим един стойностен човек, това адски много тежи", каза класната на Филип - Радка Караджова.

Сестрата на Филип също учи в това училище. 

"Тя е много силен човек, има подкрепата на семейството зад гърба си. Семейство, което не мисли толкова за себе си, колкото за останалите деца и как те да бъдат добре. Всички учители застават тук и ще сме помощ на нея", добави учителят.

В същото училище е учил и Явор, който загина при катастрофа на булевард "Сливница". Преподавателите в 32-ро училище призоваха за строги и навременни мерки, за да не загиват повече деца.

Стотици запазиха минута мълчание пред училището на Филип в негова памет.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Теодора Георгиева (Bulgaria ON AIR)