Пневмония уби бебе на 41 дни в Казанлък, прокуратурата обвини родителите му, че отказали да го лекуват

Съзнателно не му е оказана помощ

23.08.2023 | 14:02 Редактор: Искра Ангелова
Пневмония уби бебе на 41 дни в Казанлък, прокуратурата обвини родителите му, че отказали да го лекуват

Районна прокуратура-Стара Загора води разследване за извършено престъпление за това, че на 22 август в Казанлък съзнателно не е оказана помощ на бебе на 41 дни, за което е имало задължение да се полагат грижи и което се е намирало в опасност за живота и е нямало възможност да се запази поради малолетство.

За момченцето са се полагали грижи от родителите в дома им в Казанлък. Детето се разболяло и е било прегледано от лекар, който назначил домашно лечение, което не било провеждано от близките. На 22 август 2023 г. в 07.31 ч. на тел 112 е получен сигнал за починало бебе. При извършения оглед на починалото дете не са установени видими травми.

Изготвено е заключение на съдебномедицинска експертиза, която сочи, че детето е починало от пневмония.

Наблюдаващият прокурор е дал указания за установяване налице ли е виновно поведение, довело до смъртта на детето. Конкретните указания са да се установи кога е бил извършен преглед за заболяване от медицински специалист, да се изискат съответните медицински документи, да се установи подавани ли са сигнали за влошено здравословно състояние на детето, към кого и има ли такива подадени към отдел "Закрила на детето" към съответната Дирекция за социално подпомагане.

Чрез свидетелски показания трябва да се установи какви са били първичните симптоми на заболяването и какви точно мерки са предприети за лечение от страна на близките.