Бракониери застреляха млад благороден елен, куче намерило убитото животно

Еленът бил на възраст около година и половина

17.07.2023 | 14:57 Редактор: Михаела Кирилова
Бракониери застреляха млад благороден елен, куче намерило убитото животно

Благороден елен на година и половина е застрелян на територията на дивечовъден участък "Люляковец" в ранните часове на 16.07.2023г. Сигналът за бракониерския лов е подаден от инж. Исмаил Курдов от ДГС-Върбица, съобщиха от пресцентъра на "Североизточно държавно мероприятие".

"През почивните дни работих на пчелина си, който се намира в близост до ДУ "Люляковец". В 2:10 часа чух два бързи изстрела и разбрах, че ще се случва нещо нередно. В района няма обхват на мобилните телефони, затова слязох в близост до Тушовица, за да напиша на директора какво се случва, а по-късно и му звъннах. Заедно с колегите си Хюсеин Хюсеинов и Мустафа Еминов, както и с личното си куче кръвоследник младият ловен специалист се връща в района на изстрелите. За около 25 минути кучето успява да засече дирята, а малко по-късно е открито и убитото животно", разказва Курдов. 

"Отстреляното животно е шилар с първи рога, на около година и половина. Веднага уведомихме всички институции, като се надявам това да е изолиран случай и да не се повтори", коментира инж. Исмаил Курдов. 

Той каза още, че с колегите си постоянно обхождат поверените им райони, за да спрат такива бракониерски прояви още в зародиш.