Картината на Полък била "в плен" на ОПГ за трафик на културни ценности, иззети са още 5

Смята се, че творбата е от 1949 г., а цената ѝ може да достигне до 50 млн. евро в аукционна къща

21.03.2023 | 19:00 Редактор: Ирена Бакърджиева

Картина на световно известния американски художник Джаксън Полък е открита в София при спецакция на ГДБОП в сътрудничество с Европол. Творбата се оценява на 50 милиона евро. Акции срещу трафик на културни ценности са проведени и в Атина, и на остров Крит. Задържани са няколко души - един българин и трима гръцки граждани.

За Bulgaria ON AIR от Европол потвърдиха, че се води разследване срещу организирана група срещу трафик на културни ценности. В долния десен ъгъл на откритата картина се вижда името на художника.

По информация на Bulgaria ON AIR картината на Джаксън Полък е предадена на Националната художествена галерия, но оттам отказаха коментар, тъй като се води следствие.

Софийската градска прокуратура осъществява ръководството и надзора върху разследването с откритата творба. 

"Картината се съхранява при подходящи условия и с нужната охрана. По делото е назначена експертиза за автентичност и идентификация на картината", заявиха от СГП.

Предполага се, че творбата е от 1949 година, а цената ѝ може да достигне до 50 милиона евро в аукционна къща.

Художникът Правдолюб Иванов разказва, че Джаксън Полък е един от най-ярките художници на модерното изкуство. Макар да умира твърде млад - едва на 44 години, той оставя ярка диря в изкуството. 

"Предполагам, че това е от ранния му период, който е изпълнен с невероятна енергия. Такава енергия лъха от тях, че просто разбираш, че този човек наистина е голям художник. След това започва абстрактният експресионизъм и при него той е свързан с нещо, което ликвидира хилядолетна традиция в изкуството - това, че художникът винаги докосва през инструмента материала. В един момент той го скъсва това нещо и започва да излива боята", коментира Правдолюб Иванов.

Полък е в основата на течението абстрактен експресионизъм и е от онези художници, които влияят на хората и им дават свобода, гледайки творбите.

"Едно поколение, което е преди и малко след войната, един от най-ярките представители на първото течение, което Америка създава - абстрактен експресионизъм. 100 години Америка е вторична спрямо европейското изкуство - копира, опитва се да навакса, а около войната и след войната се появява този бум на нещо, което го няма", разказа Иванов.

При паралелна операция на гръцката полиция на остров Крит и в Атина пък са иззети други пет творби на известни автори.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.