На бургаския "Альоша" изписаха и "Z", рускиня: Не искам да съм инструмент на пропагандата на Путин

За част от бургазлии това е вандалска проява

20.03.2023 | 18:53 Редактор: Искра Ангелова

Паметникът на съветската армия в Бургас отново беше залят с червена боя. На монумента е изписана и латинската буква "Z", с която руснаците обозначиха своите танкове и бронирани коли, когато нахлуха в Украйна.

Вчера пред паметника се състоя протест на руски граждани, на които е отказано политическо убежище. Не е ясно дали поругаването на монумента има връзка с проведения протест. Заради зачестилите случаи на вандалски прояви, от общината в Бургас насочиха камерите на площада за директно видеонаблюдение към паметника.

От началото на войната бургаският "Альоша" многократно осъмва залят с червена боя. Пред него екипът на Bulgaria ON AIR срещна Оксана и Елена от Москва, на които Агенцията за бежанците е отказала политическо убежище у нас.

"Искаме политическо убежище от путинския режим. Аз съм режисьор, моята приятелка е актриса. Ние сме преподаватели по актьорско майсторство и работим и с руснаци, и с украински бежанци. Не искам да бъда инструмент на пропагандата на Путин в Руската федерация", сподели Оксана Грускова.

"Сега в Русия - много пропаганда, не мога да работя и да играя на сцената, аз съм актриса, това е невъзможно за мен", коментира Елена Сатина.

Не е ясно дали има връзка с проведения протест пред Паметника на съветската армия и поредното му заливане с червена боя. За част от бургазлии това обаче е вандалска проява.

Вижте повече в репортажа на Стилияна Георгиева.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 1
Име
преди 1 година
Хващаш всички руснаци и украинци в Бургас и докато не лъсне целия паметник да не ги пускат да се приберат Сигнализирай за неуместен коментар