Съдът отказа по-лека мярка за Васил Михайлов, отрича да е нарушил домашния арест

19-годишният младеж твърди, че не е знаел, че не може да отиде до съседния тротоар

28.02.2023 | 17:38 Редактор: Михаела Димитрова

Софийският районен съд даде ход на делото срещу сина на пернишкия прокурор Васил Михайлов. 19-годишният младеж е подсъдим за закана за убийство, нанасяне на няколко побоя с тежки телесни повреди и хулигански прояви. 

Синът на пернишкия прокурор Бисер Михайлов привлече вниманието на обществеността след побоят над бившия футболист Румен Андонов от "Миньор" (Перник). Малко след това в социалните мрежи се появиха редица клипове, на които се вижда проява на агресия срещу различни хора.

На разпоредителното заседание пред съда Васил Михайлов поиска от съда по-лека мярка за неотклонение. И заяви, че не е знаел, че докато е под домашен арест, не може да отиде до съседния тротоар. ‘‘Няма как да наруша нещо, което не съм почнал да изпълнявам“, каза той.

Михайлов остава без изменение на мярката. А съдът отхвърли и искането на защитата - обвинителният акт да бъде върнат на прокуратурата заради допуснати процесуални нарушения.

Адвокатът му Велин Велинов заяви пред магистратите , че на по-късен етап не е изключено да потърсят и споразумение с държавното обвинение.

"На този етап не мислим изобщо за споразумение. Има възможност да водим разговор, но не одобряваме това, че се говори за хулигански подбуди, за да се повдига обвинение за тежко престъпление, което предвижда от две до десет години затвор. При това положение сме ограничени в разговора, който бихме могли да водим за размера на наказанието при споразумение", допълни адвокат Велинов.

Според прокуратурата не трябва от обвинението да отпаднат тежките квалификации.

"Споразумението в съдебна фаза е сложен процес, който изисква съгласието на подсъдимия и неговата защита, но и съгласието на прокурора и на процесуалните представители. В днешното заседaние бяха конституирани цели трима частни обвинители. Аз бих се съгласил, но зависи от параметрите на споразумението", каза прокурорът Георги Иванов.

Трима от пострадалите поискаха да заведат искове за над 40 хиляди лева обезщетение. Съдът, обаче ги допусна само като частни обвинители. Според адвокат Велинов именно те са провокирали обвиняемия заради лични мотиви.  "Не казвам, че е жертва, но казвам, че е бил провокиран и е имало лични мотиви", коментира още той. 

На заседание съдебният състав реши, че е необходим резервен съдия, който да присъства на следващото заседание. То е насрочено за 7 или 10 април.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


6
1 rate up comment rate down comment 0
Дончо
преди 1 година
Това *** адвоката ако той беше ял юмруците дали така щеше да говори.Бил провокиран,абе шматка на кой ги говориш тези глупости.Лека мярка ли, да гние и да го пръснат. ***.Защо не те срещнах щях да ти покажа как се бие. Сигнализирай за неуместен коментар
5
1 rate up comment rate down comment 10
анонимен
преди 1 година
Някои хора убиват и са на свобода всеки греши може да му се прости Сигнализирай за неуместен коментар
4
2 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 1 година
То детето от къде да знае Сигнализирай за неуместен коментар
3
10 rate up comment rate down comment 3
Я
преди 1 година
За пореден път парите и влиянието ще победятТова за съжаление е България..... Сигнализирай за неуместен коментар
2
22 rate up comment rate down comment 0
Дядо!
преди 1 година
Никакво СПОРАЗУМЕНИЕ!!!Това,че е Прокурорски син не означава,че му е позволено да се бие,заканва за убийство и Не-изпълнение на домашния арест с оправдание,че не бил знаял,че не може да излиза(ДА Е ПИТАЛ БАЩА СИ)! Сигнализирай за неуместен коментар
1
21 rate up comment rate down comment 1
Български офицер
преди 1 година
Копеленцето - пред " Наказателния взвод....!!! Сигнализирай за неуместен коментар