fallback

Крадат колите ни с устройство за 60 бона, разглобяват 80% до последния детайл

Притежанието на уреда не е незаконно

28.02.2023 | 13:50 Автор: Ирена Бакърджиева

Специализирана полицейска операция под надслов "Автоджамбази" тече на територията на цялата страна, като във фокуса попадат 5 града - София, Перник, Дупница, Кюстендил и Варна. 45 души са задържани до момента . Близо 35-има от тях са били лидери на различни организирани престъпни групи за кражби на автомобили.

С електронно устройство, по-известно като "куфарче", се улавя сигнала при безконтактното включване на автомобилите и така за няколко минути автоджамбазите успяват да ги отключват. След това те ги откарват до най-близкото място, където може да бъдат разфасовани, и след това частите се насочват към автоморги и различни автосервизи. 

"Престъпна група, занимаваща се изцяло и трайно с тази дейност - кражби на автомобили, с цел последващото им разфасоване и продажба на авточасти или изнасянето им от страната с фалшиви документи. Кражбите на автомобили стават основно в тъмната част на денонощието между 24 и 5 часа през нощта", заяви директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Въпросното електронно устройство, с което се отключват автомобилите, може да бъде закупено на черния пазар за около 60 хил. лв. Притежанието му не е незаконно.

"Модерните устройства позволяват автокрадците да прихванат от ключа, дори когато собственикът се намира в жилището си и изобщо не подозира, че автоджамбазите дебнат пред вратата му", обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

80% от откраднатите автомобили са били разглобявани до последния детайл, заявиха от прокуратурата, а 20% от тях са били насочвани към канали и са били продавани в Близкия изток и Русия.

"Те основно извършват престъпленията на територията на град София. Автомобилите се извеждат на територията на област Перник, където се разкомплектоват и се продават на части", каза Атанас Илков от ГДНП.

Голяма част от задържаните по време на акцията са криминално проявени.

"До момента сме установили две МПС-та, обявени за общодържавно издирване, и доста вещи, които можем да ги свържем с извършването на този вид престъпление. Към 11 часа по Закона за МВР сме задържали общо 45 лица", посочи Станимир Станев.

Операцията на прокуратурата, Националното следствие и МВР ще продължи и в следващите дни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

fallback
Още от Криминално
fallback