Условна присъда, глоба и забрана да работи в МВР - наказанието за катаджия с рушвет

Подкупният служител на КАТ признал напълно вината си

07.02.2023 | 19:51 Редактор: Вяра Димова
Условна присъда, глоба и забрана да работи в МВР - наказанието за катаджия с рушвет

Служител на КАТ-София призна пред съда, че е прибрал рушвет от 230 лв. от млад шофьор и се отърва с 2-годишна условна присъда, 2000 лв. глоба и забрана за 3 години да работи в МВР. Наказанието му вече е влязло в сила, съобщиха от Софийската градска прокуратура.

Делото е било гледано по съкратената процедура, като подкупният катаджията признал напълно вината си и се разкайвал искрено. Адвокатът му молел за условна присъда, тъй като полицаят следвал задочно в два университета, а съдията от Софийския градски съд преценил, че има изгледи корумпираният да се поправи и без да лежи в затвора.

Пътният полицай получил подкупа на 1 ноември 2019 г. - в нощта на Хелоуин. В 04:00 ч. призори на автобусна спирка до НДК, униформеният от КАТ-София спрял за проверка автомобил с младежи, които се връщали от дискотека. Като видял, че жената зад волана е взела книжка наскоро и едва ли познава добре Закона за движение по пътищата, решил да я измами.

Започнал да пробутва идеите, които се обсъждат от 10 години: на новите шофьори да се забрани 2 години да карат нощем без придружител, да не возят компания от връстници, да не карат мощни автомобили. Заплашил момичето, че ще го глоби 2000 лв., ще го арестува и отведе зад решетките в най-близкото РПУ, ще свали номерата на колата и още цял репертоар от полицейски трикове, прилагани по пътищата, пише "Труд".

Жената зад воланасе разплакала и започнала да моли за милост и да "оправи нещата", но ѝ били останали само 50 лв. в портмонето. Служителят на реда казал, че това не са пари и казал да събере всички банкноти, които имат приятелите ѝ, пътуващи в колата. Получил общо 230 лв. Не шофьорът, а друго момиче, което също дало последните си пари, разказало рушветчийската история на баща си, който отишъл и подал жалба в МВР.

За чест на отдела по "Вътрешна сигурност", случаят не останал недоказан, а стигнал до прокуратурата и оттам - до съда, където процесът приключил с едно заседание.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)