ГДБОП иззе над 10 000 артикула, имитиращи запазени търговски марки във Варна

Конфискувани са и технически средства

01.02.2023 | 15:41 Редактор: Искра Ангелова
ГДБОП иззе над 10 000 артикула, имитиращи запазени търговски марки във Варна

Специализирана операция по противодействие на престъпленията срещу интелектуалната собственост, свързани с незаконно разпространение на стоки, носещи защитени търговски марки, е реализирана на територията на Варна. Действията са осъществени от служители на отдел "Киберпрестъпност" в ГД "Борба с организираната престъпност" и на сектор БОП - Варна, под ръководството на Варненската районна прокуратура, съобщиха от МВР.

При спецоперацията са иззети технически средства, чрез които се извършвала търговската дейност чрез интернет сайтове и страници в социални мрежи

По време на спецоперацията са проверени два търговски обекта и складове към тях, както и три жилищни обекта, откъдето са иззети над 10 000 артикула - дамски и мъжки дрехи, чанти и други аксесоари, всички носещи запазени търговски марки. Конфискувани са и технически средства, с които е извършвано администрирането на интернет сайтове и страници в социални мрежи, чрез които била осъществявана търговската дейност.

В хода на разследването е установено, че продажбата на стоките, носещи запазени търговски марки, е извършвана без необходимото по закон съгласие на носителите на правата върху съответните марки - престъпление съгласно чл. 172 б от НК. Работата по документирането на цялостната престъпна дейност продължава.

Поредната операция на МВР в защита правата върху интелектуалната собственост е част от предприетите активни мероприятия по плана за действие срещу този вид престъпни посегателства, осъществяван в рамките на Европейската мултидисциплинарна платформа за противодействие на престъпни заплахи (EMPACT), по която ГДБОП е ръководител на европейската група, работеща по линия на противодействие на престъпления против интелектуалната собственост, фалшиви стоки и пари.

Снимка: Пресцентър на МВР