В Шумен задържаха мъж и жена, издирвани с европейска заповед за арест

Престои в Окръжния съд в града да бъде внесено искане за "задържане под стража" и за двамата

12.01.2023 | 18:26 Редактор: Ирена Бакърджиева
В Шумен задържаха мъж и жена, издирвани с европейска заповед за арест

Жена, издирвана с ЕЗА от съд във Федерална Република Германия, и германски гражданин, издирван с ЕЗА от съд в Кралство Белгия, са задържани за срок до 72 часа от Окръжната прокуратура - Шумен.

Българката е подсъдима по наказателно производство за извършени 33 престъпления според германското законодателство, касаещи укриване на данъци и неплащане на осигуровки.

Работата по случая продължава, като предстои разглеждане в съда на искането на наблюдаващия случая прокурор от Окръжна прокуратура – Шумен за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо жената – "задържане под стража", пише БГНЕС.

Европейската заповед за арест на 35-годишният С.Л., гражданин на Федерална Република Германия, е издадена от съда в Брюксел, Кралство Белгия. Той се издирва във връзка с висящо наказателно производство за измама, злоупотреба с обществено доверие, присвояване и компютърна измама. За извършените престъпления законът в издаващата заповедта държава предвижда наказание "лишаване от свобода" за срок до 5 години. Деянията са наказуеми и според българското законодателство.

Престои в Окръжния съд в Шумен да бъде внесено искане за "задържане под стража" на 35-годишния мъж.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR