Откриха контрабандни кюлчета злато в автобус с турска регистрация

Задържани са двамата шофьори, единият е на 19 г.

23.12.2022 | 11:20 Редактор: Елеонора Танева
Откриха контрабандни кюлчета злато в автобус с турска регистрация

Над 2,7 кг контрабандни златни сплави - отливки, на стойност 234 243 лева, откриха митническите служители при проверка на автобус на "Капитан Андреево". 
Проверката е извършена на  21 декември при пристигането на автобус с турска регистрация. В него пътували по редовната линия от Румъния за Турция през България двама водачи и 10 пътници.

Превозното средство  е селектирано за щателна митническа проверка, при която под шофьорската седалка е открит пакет, съдържащ четири отливки с правоъгълна форма от жълт метал. Според направената от вещото лице експертиза отливките с общо тегло 2738,10 грама са от 14-каротово злато на стойност 234 243 лева. Контрабандно пренасяните златни изделия са задържани.

По случая е образувано бързо производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Районната прокуратура в Хасково. На двамата шофьори, единият на 19 г., другият на 51 г., е повдигнато обвинение, че не са декларирали писмено пред митническите органи пренасяните благородни метали през границата на страната, която  е външна за ЕС. 

Снимка: Агенция "Митници"