Прокуратурата реши дали да обвини доц. Мангъров за изказване против ваксините

Магистратите проверяваха дали с думите си инфекционистът не е всял паника

12.12.2022 | 16:32 Редактор: Елеонора Танева
Прокуратурата реши дали да обвини доц. Мангъров за изказване против ваксините

Софийската районна прокуратура е отказала да образува разследване срещу инфекциониста доц. Атанас Мангъров заради негови твърдения, че над 500 души са умрели, защото са се ваксинирали срещу коронавирус. Отказът е постановен в края на септември от прокурор Константин Сулев. Цялото му постановление бе публикувано от Мангъров във Facebook профила му, заедно с документи от столичната колегия на Българския лекарски съюз. От тях става ясно, че организацията е решила да не обжалва изводите на прокуратура и няма да накаже Мангров заради нарушение на етичните правила.

Поводът за прокурорската проверка срещу доцента, превърнал се в глас на антивакърското движение, е негово изказване в телевизионно интервю на 16 януари 2022 г. Тогава той заявява, че "564 души, които са починали, са починали, защото са ваксинирани". 

Прокуратурата проверява дали с думите си той не е всял паника. Наблюдаващият прокурор пише, че лекарят "единствено излага своето становище по обществено значим въпрос". Отбелязва се, че доцентът е поканен за интервю, защото е доказан специалист в своята област и е спасил много човешки животи.

"Именно това е причината да бъде интервюиран той, а не някой обикновен гражданин без специални знания", пише в мотивите си прокурор Сулев, цитирани от "24 часа".

Той отбелязва още, че в демократично общество правото на мнение е неотменимо и конституционно закрепено. Освен това е задължително да се чуват различни мнения, "защото само по този начин би могло да се стигне до консенсус".

"Важното е, че в демократичното общество хората имат право на мнение, а мнението на доказан специалист като доц. Мангъров не е голословно. Всеки избира сам в какво да вярва и как да се пази. Недопустимо е обаче да се иска "този човек" да бъде свален със сила от екран и да му се затвори устата", пише прокурорът.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)